Sud u Londonu o izručenju Asanža odlučuje 2020.

Ročište na kojem će biti razmatran zahtev za izručenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža SAD-u zbog optužbi za špijunažu biće održano krajem februara 2020. godine, saopštile su sudske vlasti u Londonu.

Džulijan Asanž / Foto: AP Photo/Matt Dunham

„Ročište, koje će trajati pet dana, biće održano u februaru, verovatno od 24. tog meseca”, navelo je tužilaštvo.

Najavljeno je da će, pre toga, u oktobru ove godine biti odlučeno koji će se sud baviti zahtevom za izručenje Asanža.

Juče je britanski ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid potpisao nalog za ekstradiciju osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža Sjedinjenim Američkim Državama. On je, gostujući na radiju Bi-B-Si, rekao da je Asanž „pravedno iza rešetaka”. Iako će sud na kraju odlučiti o sudbini Asanža, u tome u velikom delu učestvuje ministar unutrašnjih poslova, smatra Džavid. Ministar je istakao da želi da vidi „izvršenje pravde na vreme” i da je London primio zakonit zahtev o izručenju, koji je on potpisao.

Podsetimo, osnivača Vikiliksa je britanska policija uhapsila 11. aprila, nakon što mu je posle sedam godina provedenih u ambasadi Ekvadora ukinut azil. On je istog dana osuđen pred Vestminsterskim sudom, a pre manje od dve nedelje određena mu je kazna od 50 nedelja zatvora zbog zbog kršenja uslova kaucije i izbegavanja da se preda sudu.

Američko pravosuđe Asanža tereti da je skovao zaveru sa bivšom analitičarkom američke vojske Čelsi Mening. Njih dvoje su navodno zajedno „skinuli“ četiri poverljive baze podataka.

Protiv Džulijana Asanža Sjedinjene Američke Države podigle su optužnicu 6. marta 2018. godine za zaveru sa Čelsi Mening za upad u kompjutere i krađu poverljivih dokumenata. Asanž se tereti da je svesno pristupio kompjuterima za koje nije imao autorizaciju kako bi došao do informacija koje su zaštićene radi nacionalne bezbednosti i međunarodnih odnosa, klasifikovane kao tajna, kako bi naudio SAD-u i dao prednost strancima.

SAD su zatražile izručenje Asanža koji se suočava s ukupno 18 tačaka američke optužnice, a ukoliko bude osuđen za špijunažu i izdaju objavljivanjem tajnih državnih dokumenata, preti mu višedecenijska kazna zatvora.

Izvor: Beta, Insajder