Švedska izdala nalog za hapšenje Asanža, ekvadorske vlasti predaju SAD-u njegovu imovinu iz ambasade

Švedske vlasti zatražile su danas izdavanje naloga za hapšenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža koji se nalazi u zatvoru u Velikoj Britaniji, saopštilo je švedsko tužilaštvo. Nakon što je pre nedelju dana ponovo pokrenuta istraga protiv njega zbog sumnje za silovanje, švedska tužiteljka Eva-Mari Person je izjavila da je sud odlučio da će izdati evropski zahtev za hapšenje. Istovremeno, kako su objavili svetski mediji, na zahtev SAD-a zaplenjeni su dokumenti, telefoni i kompjuteri osnivača Vikiliksa iz ambasade Ekvadora u Londonu i biće predati Americi.

Asanž ispred Ambasade Ekvadora u Londonu

Takva odluka švedskog tužilaštva da zatraži izručenje osnivača Vikiliksa otvara mogućnost sporenja Švedske i SAD-a. Tužiteljka Person je navela da će britanske vlasti odlučiti o eventualnom sukobu između evropskog naloga za hapšenje i američkog zahteva za izručenje Asanža.

Podsetimo, švedski tužioci su 13. maja ponovo otvorili preliminarnu istragu protiv osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža za silovanje iz 2010. godine na zahtev advokata žena koje su podnele prijavu.

Nakon što je Asanž 2012. ušao u ambasadu Ekvadora u Londonu i dobio politički azil, istraga je odbačena zbog nemogućnosti da se sprovodi. Tada je poručeno da će se istraga nastaviti ako se situacija promeni, što se i desilo kada je Asanžu početkom aprila ukinut azil i kada ga je uhapsila britanska policija.

Imovina osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža zaplenjena je u ambasadi Ekvadora u Londonu, a na zahtev vlasti SAD, objavio je Gardijan. Ekvadorske vlasti saopštile su ranije da će predati Americi sve dokumente Asanža koji su se nalazili u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, dok je Vikiliks objavio da će se predaja dokumenata obaviti u ponedeljak.

Pored dokumenata, SAD-u će biti predati i svi Asanžovi mobilni telefoni, kompjuteri i hard diskovi.

Vikiliks je saopštio da predstavnicima Ujedinjenih nacija i Asanžovim advokatima nije bilo dozvoljeno da prisustvuju zapleni. Advokati tvrde da je zaplena Asanžove imovine nelegalna, a a da je izvršena po nalogu američkih vlasti. Zaplenjeni materijal, prema njihovim rečima, uključuje i dva Asanžova rukopisa.

Osnivača Vikiliksa je britanska policija uhapsila 11. aprila, nakon što mu je posle sedam godina provedenih u ambasadi Ekvadora ukinut azil. On je istog dana osuđen pred Vestminsterskim sudom, a pre manje od dve nedelje određena mu je kazna od 50 nedelja zatvora zbog zbog kršenja uslova kaucije i izbegavanja da se preda sudu.

U posebnom postupku britanski sud bi trebalo da odluči da li će Asanž biti izručen SAD-u, gde ga terete za odavanje državne tajne. Američko pravosuđe Asanža tereti da je skovao zaveru sa bivšom analitičarkom američke vojske Čelsi Mening. Njih dvoje su navodno zajedno „skinuli“ četiri poverljive baze podataka.

Protiv Džulijana Asanža Sjedinjene Američke Države podigle su optužnicu 6. marta 2018. godine za zaveru sa Čelsi Mening za upad u kompjutere i krađu poverljivih dokumenata. Asanž se tereti da je svesno pristupio kompjuterima za koje nije imao autorizaciju kako bi došao do informacija koje su zaštićene radi nacionalne bezbednosti i međunarodnih odnosa, klasifikovane kao tajna, kako bi naudio SAD-u i dao prednost strancima.

Izvor: Gardijan, Insajder