Tužilac Stamenković za Insajder: Šešelj se tri puta nije odazvao na pozive za saslušanje

Tužilaštvo je do sada tri puta upućivalo poziv za saslušanje Vojislavu Šešelju, predsedniku SRS i narodnom poslaniku, ali se on nijednom nije odazvao, kaže za Insajder Branko Stamenković, tužilac za visokotehnološki kriminal. Kako navodi Stamenković, Šešelj je osumnjičen da je izvršio krivično delo ugrožavanje sigurnosti na štetu narodne poslanice Aleksandre Jerkov.

Branko Stamenković

U aprilu ove godine lider SRS Vojislav Šešelj izneo je na svom Tviter nalogu niz pretnji i uvreda poslanici DS Aleksandri Jerkov. Šešelj je napisao da „garantuje Jerkov da će joj nestati sve dlake sa glave“, kao i da će joj „glava biti namazana katranom i nalepljena guščijim perjem“.

„Iz tehničkih razloga preseljenja tužilaštva koje postupa, naredna odluka u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku će biti doneta u najkraćem roku”, kaže Stamenković.

On kaže da su Šešelju pozivi za saslušanje upućeni zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo ugrožavanje sigurnosti iz člana 138, stav tri, a na štetu oštećene Aleksandre Jerkov.

U navedenom članu i stavu Krivičnog zakonika, između ostalog, piše da ko ugrozi sigurnost narodnog poslanika pretnjom da će napasti na život ili telo tog lica kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.

Vojislav Šešelj je pretnje poslanici DS uputio nakon njene izjave za Danas da „svakome ko je pratio prošlogodišnja dešavanja iz Skupštine Srbije i izjave koje su i Vučić i oni koji u Skupštini odlučuju o tome davali, bilo je jasno da Šešelju neće faliti ni dlaka sa glave, ni kad je pretio narodnim poslanicima, ni kad je širio govor mrženje prema drugima…”.

Lider SRS je potom na  Tviteru odgovorio Aleksandri Jerkov upućujući joj niz uvreda i pretnji.

Aleksandra Jerkov, kojoj su i ranije stizale pretnje od članova SRS u Skupštini Srbije, upitala je na Tviteru zašto institucije ne reaguju.

„Ima li neke institucije u ovoj zemlji koja će ragovati na to što mi osuđeni ratni zločinac već godinu dana upućuje otvorene pretnje? Uopšte me ne interesuju njegove uvrede, on mene ne može uvrediti, interesuju me samo krivična dela na koja institucije ne reaguju”, navela je Jerkov.

Ona je bila na meti Šešelja i ostalih poslanika Srpske radikalne stranke i sredinom aprila prošle godine, nakon presude Haškog tribunala kojom je Šešelj pravosnažno osuđen zbog progona Hrvata u Hrtkovcima u Vojvodini.

Tada su joj pretili poslanici SRS da će joj razbiti njušku i da treba da pazi šta će da radi narednih dana, a kada je ostala sama u poslaničkoj klupi, poslanici i poslanice SRS-a su je okružili, seli oko nje i najbrutalnije je vređali i pretili.

Nešto kasnije na meti radikala bila je poslanica Nove stranke Marinika Tepić koja je na početku te sednice upitala republičku javnu tužiteljku Zagorku Dolovac da li će pokrenuti inicijativu za ukidanje SRS posle pravosnažne presude Haškog tribunalaPoslanici SRS-a su na ovo reagovali vulgarnim uvredama, a nadležni u skupštini na ovo takođe nisu reagovali.

Izvor: Insajder