Ubijen jedan od vođa Alkatraza, osuđen za ubistvo Brisa Tatona

U beogradskom naselju Šumice ubijen je vođa navijača Partizana iz grupe Alkatraz Ljubomir Marković Kića, prenose mediji.

Policija, ilustracija

Marković je, kako prenosi N1, ubijen na benzinskoj pumpi kada je u njega nepoznati napadač ispalio više hitaca.

Ljubomir Marković jedan je od vođa grupe “Alkatraz” osuđen za ubistvo francuskog državljanina Brisa Tatona u centru Beograda.

Zbog učestvovanja u tom ubistvu prvostepeno je osuđen na 30 godina, da bi kazna bila umanjena. Pravosnažno je bio osuđen na 13 godina i 2 meseca, a 2017. je uz uslovnu kaznu izašao iz zatvora.

Prethodno je 2008. godine zajedno sa Damjanom Šobićem, Draganom Miščevićem i Draganom Lovreom bio osumnjičen da je izazvao nerede na utakmici između OFK Beograda i Partizana, odigrane na Karaburmi 31. avgusta.

Republički javni tužilac tražio je 2009. zabranu ekstremnih podgrupa navijača, između ostalih i zabranu Alktaraza. Do te zabrane ipak nije došlo uz obrazloženje da te grupe nisu zvanično registrovane.

Nakon hapšenja velikog broja članova grupe Alkatraz posle ubistva Tatona, na južnoj tribini primat je preuzela grupa Janjičari, čiji je vođa Aleksandar Stanković ubijen u mafijaškom obračunu 2016. godine.

Krajem 2017. godine, njegov nadimak našao se zajedno sa ostalim vođama podgrupe Partizana na čitulji ubijenom Dejanu Streljiću, koji se pominje u beloj knjizi MUP-a kao jedan od saradnika vođe najjače kriminalne grupe iz Kruševca.

Kako je prikazano u emisiji Insajder Nemoć države, protiv vođa i pripadnika navijačke grupe Alkatraz Policija je podnela više desetina krivičnih prijava za razna krivična dela, uključujući nasilničko ponašanje, nedozvoljeno držanje oružja, nanošenje teških telesnih povreda, razbojništvo, krađu.

Uprkos tome, oni ili nisu procesuirani ili su postupci trajali godinama. 

Izvor: Insajder, N1