Uhapšen jedan od vođa Alkatraza, ranije osuđivan za nedozvoljeno držanje oružja

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu uhapsili su jednog od vođa partizanovih navijača iz grupe Alkatraz Damjana Šobića i to zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, saopštio je MUP.

Hapšenje Damjana Šobića

“Policija je pretresom stana, koji osumnjičeni koristi, na teritoriji opštine Palilula pronašla pištolj i 13 komada municije”, dodaje se u saopštenju.

Foto: MUP / Hapšenje Damjana Šobića

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Inače, ime Damjana Šobića vezuje se za mnoga krivična dela, a pre četiri godine osuđen je na godinu i po dana zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja. Šobić je zaključio sporazum o priznavanju krivice s Višim javnim tužilaštvom, koji je Viši sud u Beogradu prihvatio 6. Jula 2017.

On je do aprila 2014. godine je bio i na poternici Republike Srbije, zbog nasilja na sportskim priredbama.

Poternica za Šobićem raspisana je 15. novembra 2011. godine zbog optužbi da je izazvao nerede na fudbalskoj utakmici OFK – Partizan 2008. godine.

Međutim, javnost je o tome da je Šobić na srpskoj poternici saznala tek u junu 2012. godine nakon što je on uhapšen u Kosovskoj Mitrovici zbog novog krivičnog dela.

Poternica za Šobićem ukinuta je aprila 2014. godine, a kako prenose mediji, ukinuta je pošto se Šobić tog dana pojavio u sudnici i obećao da će ubuduće da se odaziva na sve pozive suda, kao i da neće da beži. Uprkos tome što je na poternici bio više od tri godine Sud je Šobićevu izjavu odmah usvojio i ukinuo poternicu.

U tom postupku sudilo se i Ljubomiru Markoviću Kići, koji je osuđen za ubsitvo Brisa Tatona, a ubijen u mafijaškom obračunu 2019. godine. Sudilo se i Draganu Lovri koji je kažnjen kaznom od godinu i po dana zatvora dok su Šobić I Marković dobili jednogodišnje kazne.

Podsetimo, kako je prikazano u emisiji Insajder Nemoć države 2009, protiv vođa i pripadnika navijačkih grupa policija je podnela više desetina krivičnih prijava za razna krivična dela, uključujući nasilničko ponašanje, nedozvoljeno držanje oružja, nanošenje teških telesnih povreda, razbojništvo, krađu.

Uprkos tome, oni ili nisu procesuirani ili su postupci trajali godinama. 

Pojedinci iz navijačke grupe Partizana Alkatraz, među kojima su vođe te grupe Đorđe Prelić i Ljubomir Marković, osuđeni su za ubistvo francuskog državljanina Brisa Tatona u centru Beograda.

Nakon hapšenja velikog broja članova grupe Alkatraz posle smrti Brisa Tatona, na južnoj tribini primat je preuzela grupa Janjičari kome se pridružuje deo članova Alkatraza, čije su vođe bili Aleksandar Stanković ubijen u mafijaškom obračunu u oktobru 2016. i Veljko Belivuk, nedavno uhapšen kao vođa organizovane kriminalne grupe.

Izvor: Insajder