Umesto da zahteva, Vlada preporučuje kontrolu angažovanja firmi na državnim projektima (VIDEO)

Vlada Srbije usvojila je danas zaključak kojim je državnim institucijama preporučeno da pre donošenja odluke o dodeli posla preko javnih nabavki provere rejting preduzeća na crnoj i beloj listi Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kako bi se izbeglo da poslove dodeljuju firmama s crne liste.

Vlada Srbije

Cilj preporuke je da prednost u dobijanju poslova imaju preduzeća koja redovno plaćaju poreze i doprinose, vode računa o bezbednosti radnika i poštuju ugovorne obaveze, što su sve kriterijumi koji ih svrstavaju na belu listu, saopštilo je Ministarstvo.

Rangiranje na beloj i crnoj listi pokazuje kapacitet preduzeća da obave posao za koji konkurišu, koristeći kriterijume kao što su broj zaposlenih na neodređeno vreme, učestalost težih i lakših povreda na radu, pojavu rada na crno i redovno plaćanje poreza i doprinosa.

Zaključak Vlade koji je usvojen na predlog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture odnosi se na sve firme iz oblasti građevinarstva i obuhvata ne samo izvođače radova, već i projektantske kuće, kao i firme koje se bave nadzorom.

Tim zaključkom državnim institucijama se preporučuje da u javnim nabavkama propišu dodatne uslove u pogledu kadrovskog kapaciteta i koriste crne i bele liste građevinskih preduzeća kao način kontrole da li su ponuđači ispunili sve tražene uslove.

Na kraju decembra 2016. na bodovnoj listi bilo je 605 preduzeća, s 29.308 zaposlenih, uključujući izvođače, podizvođače, projektantske i firme za nadzor, kao i različite vrste dobavljača.

Od ukupnog broja firmi 330 se nalazilo na beloj, a 275 na crnoj listi.

Zaključak Vlade predviđa i da se bodovna lista, koja se nalazi na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ubuduće ažurira na dva meseca.

Kontrola kao preporuka

Zanimljivo je da je Vlada Srbije svojim zaključkom nije obavezala javna, državna preduzeća i institucije da angažuju firme iz privatnog sektora na infrastrukturnim radovima, već je samo dala preporuku da se obrati pažnja na crne i bele liste.

Podsetimo, prema istraživanju Insajdera, veliki broj preduzeća angažovan je na najvećim državnim poslovima bez tendera, kao podizvođači. Tako je na gradnji koridora 10 i 11 angažovano više firmi od kilometara koji se grade.

Ministarstvo je još ranije objavljivalo crne i bele liste, ali kako se ispostavilo, među angažovanim firmama su bile i one sa crne liste. Vlada je danas dala preporuku, ali ne i obavezu, da se prilikom angažovanja firmi na državnim projektima biraju samo firme s bele liste.

O tome koje se sve firme i kako godinama angažuju na gradnji koridora objavljeno je u dve epizode Insajdera bez ograničenja “Zaobilaženje rupa”.

Izvor: Beta, Insajder