Usvojen novi paket državne pomoći vredan 249 milijardi dinara

Vlada Srbija je usvojila novi, treći paket pomoći privredi i građanima da bi ublažila negativne efekte pandemije korona virusa, rekla je premijerka Ana Brnabić. Novi paket mera vredan je 249 milijardi dinara a predviđa isplatu tri polovine minimalca mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima, celog minimalca ugostiteljima i turističkom sektoru uz dodatnu pomoć, produženje Garantne šeme za firme, isplatu 60 evra punoletnim građanima koji se prijave za pomoć i dodatnih 50 evra penzionerima.

Ana Brnabić Foto: Srđan Ilić

Predstavljajući nove mere pomoći, premijerka Ana Brnabić je istakla da nove mere pomažu radnicima da sačuvaju radna mesta, privredi da ne izgubi „kiseonik“ a građanima, posebno penzionerima da prežive „ova teška vremena“.

Suprotno oceni Fiskalnog saveta da neselektivna isplata državne pomoći nije ekonomski opravdana i da to pokazuju prethodna dva paketa pomoći, Brnabić je navela da ekonomski rezultati iz prethodne godine pokazuju da su sprovedene mere bile uspešne i dobro osmišljene.

Zahvaljući preduzetim merama, po rečima premijerke, Srbija je ostvarila " fenomenalne rezultate" u oblasti ekonomije.

"Kao što je Srbija za mnoge zemlje model u uspešnoj borbi protiv korona virusa, tako će se i u narednim mesecima govoriti o našim ekonomskim uspesima, kada budu objavljeni zvanični podaci", rekla je Brnabić.

Navela je da su u Srbiji, u vreme pandemijske krize koju je ocenila kao najveću u poslednjih 100 godina, povećane plate u javnom sektoru i penzije, da je porasla zaposlenost, da je inflacija niska i stabilna, a javni dug pod kotnrolom i manji od 60 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Ministar finansija Siniša Mali je naveo da je dosadašnja pomoć za ublažavanje posledica kovida 19 vredna ukupno 953 milijarde dinara, odnosno oko osam milijardi evra.

"Ovo je izuzetno veliki i sveobuhvatan paket pomoći", naglasio je Mali. 

On je, predstavljajući novi paket pomoći privredi rekao da će ukupno oko 1,4 miliona zaposlenih u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima dobiti pomoć države od po pola minimalne zarade za tri meseca, mart, april i maj.

"Firme se za pomoć u minimalnim zaradama prijavljuju svaki mesec i nemaju pravo da otpuste više od deset odsto zaposlenih tri meseca nakon poslednje isplate", rekao je Mali.

On je precizirao i da će u okviru novog paketa pomoći, punoletnim građanima prva uplata od po 30 evra biti realizovana u maju, a druga u novembru.

"Penzioneri će do kraja ove godine dobiti po još 50 evra, odnosno ukupno 110 evra", rekao je Mali.

Kako je objasnio, građani koju budu želeli pomoć će morati da se prijave samo jednom, a prijave će početi da se primaju u aprilu.

Mali je istakao da je Srbija za dosadašnju pomoć dobila sve pohvale.

"To ne kaže samo Ministarstvo finansija, pohvale smo dobili i od MMF-a, Svetske banke i drugih", naveo je Mali. 

 Izvor: Beta, Insajder