Usvojen predlog nove metodologije proširenja Evropske unije: Moguće napredovanje, ali i nazadovanje država kandidata

Kolegijum komesara EU usvojio je danas novu metodologiju procesa pristupanja EU čija je svrha da se ponovo uspostavi verodostojna perspektiva članstva Zapadnog Balkana u EU, rekao je evropski komesar za proširenje Oliver Varheji.

Evropska unija - zastava

Na konferenciji za novinare u Briselu, Varheji je rekao da bi zemlje članice EU trebalo da odobre novu metodologiju pre Samita EU - Zapadni Balkan u Zagrebu, u maju, paralelno sa pokretanjem pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Varheji je rekao da se revidirana metodologija pristupnih pregovora sa EU kao "prvi element nove strategije koji je predstavila nova Evropska komisija" zasniva na četiri osnovna prinicpa - kredibilitetu, jačem političkom vođstvu, dinamici i predvidivosti.

"To su načela kojima želimo da osiguramo da proces bude verodostojniji, dinamičniji i snažnije politički vodjen", rekao je Varheji.

Varheji je rekao da nova metodlogija predvidja snažnije podsticaje od EU u slučaju napretka kandidata, ali i negativne posledice ako napredak izostane.

"Dokument predviđa mogućnost da se okrene tok pregovora, da možemo da vratimo proces pristupanja korak unazad ako države ne učine ono što se od njih traži", naveo je Varheji.

Srbija i Crna Gora biraju metodologiju pristupanja

Varheji je naveo da dokument jasno ukazuje da Srbija i Crna Gora imaju mogućnost da prihvate novu metodologiju, ali da je njima prepušteno da li će to učiniti ili ne.

"Vidim više razloga 'za' (prelaz Srbije i Crne Gore na novu metodlogiju), ali to će biti njihova odluka", naveo je.

Na Severnu Makedoniju i Albaniju primenjivaće se nova metodologija, a EU se nada da će sa njima uskoro otvoriti pristupne pregovore, rekao je Varheji.

On je rekao da je "suspenzija fondova jedna od mogućnosti" i da će EU posegnuti za njom "ako bude potrebno".

U nacrtu dokumenta u koji je uvid imao RTS predlaže se da pregovaračka poglavlja budu organizovana u šest tematskih celina koje bi mogla da se otvaraju grupno i istovremeno.

Nova metodologija može da se primeni i na Srbiju bez menjanja postojećeg pregovaračkog okvira, navela je Evropska komisija.

Nova politika proširenja obezbedila bi snažnije mehanizme pozitivnog i negativnog uslovljavanja država kandidata.

Zemlje koje dobro napreduju u neophodnim reformama, biće postepeno uključivane u pojedinačne politike EU, programe i tržište, uz veću finansijsku pomoć i ulaganja.

Sa druge strane, Komisija će biti u mogućnosti da suspenduje i zaustavi pregovore u nekim oblastima ili u potpunosti, u slučaju ozbiljnog i dugotrajnog nazadovanja.

Lideri Zapadnog Balkana moraju uverljivije da ispune obaveze u oblasti vladavine prava, ekonomiji, funkcionisanju demokratskih institucija i u drugim oblastima.

Sa druge strane, kako navodi RTS, EU takođe treba da ispuni svoj deo obaveza: kada zemlje kandidati ispune tražene kriterijume, zemlje članice treba da odobre sledeći korak u procesu, navodi se u predlogu koji će zvanično biti objavljen u sedištu Evropske komisije.

Komisija takođe najavljuje da će mape puta za vladavinu prava biti uspostavljane, slično ranijim akcionim planovima, kao i mapa puta za funkcionisanje demokratskih institucija.

Nacrt metodologije predlaže redovne samite na vrhu EU - Zapadni Balkan i intenzivnije kontakte na ministarskom nivou.

Posebne međuvladine konferencije za svaku zemlju kandidata trebalo bi da budu organizovane posle godišnjih izveštaja Evropske komisije, kako bi se razmotrio napredak i planovi za naredni period.

Novu metodologiju procesa pristupanja EU Varheji bi sutra trebalo da predstavi i zvaničnicima u Beogradu koji će, prema ranijim najavama, posetiti zajedno sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom i evroposlanicom Tanjom Fajon.

Inicijativu za promenu politike proširenja Evropske unije prvi je pokrenuo francuski predsednik Emanuel Makron nakon što je Francuska blokirala početak pregovora sa Tiranom i Skopljem.

Izvor: Beta, RTS