Usvojene izmene Krivičnog zakonika, doživotna kazna zatvora bez uslovnog otpusta za silovatelje i ubice dece

Poslanici u Skupštini Srbije usvojili su danas izmene Krivičnog zakonika, kojima se u srpsko zakonodavstvo uvodi kazna doživotnog zatvora. Ova kazna zamenila je dosadašnju maksimalnu kaznu od 30 do 40 godina zatvora i to za sva dela za koja je do sada bila predviđena ta sankcija. Poslanici su usvojili kaznu doživotnog zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta za krivična dela teško ubistvo, silovanje, obljube nad decom, trudnicom i nemoćnim licem, suprotno mišljenju gotovo celokupne stručne javnosti i Ustava i međunarodnih dokumenata, čiji je Srbija potpisnik.

Skupština Srbije Foto: Srđan Ilić

Usvojenim izmenama Krivičnog zakonika uvedena je doživotna kazna i za krivična dela ubistva predstavnika najviših državnih organa, teška dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, udruživanje radi vršenja krivičnih dela, genocid, zločin protiv čovečnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, kao i terorizma.

Za ta dela, međutim, predviđeno je da osuđenik na doživotni zatvor može uslovno da se otpusti nakon izdržanih 27 godina zatvora, što nije slučaj sa ubicama i slovateljima dece i trudnica i nemoćnih lica.

Za izmene Zakona kojima se propisuje doživotna kazna zatvora bez uslovnog otpusta za silovatelje i ubice dece, trudnica i nemoćnih lica, osim poslanika vladajuće većine, glasali su i Đorđe Vukadinović iz opozicione poslaničke grupe Pokret za Spas Srbije - Nova Srbija, dvoje poslanika Lige socijldemokrata Vojvodine, nezavisni poslanik Miladin Ševarlić i poslanici radikala. Preostali deo opozicije koji bojkotuje sednice parlamenta nije bio prisutan u skupštinskoj sali.

Poslanik Vukadinović rekao je agenciji Beta da je iz sale izašao odmah pošto je završeno glasanje o tom zakonu i nastavljeno o drugim tačkama dnevnog reda.

On je rekao da nije imao dilemu da li da dođe i da svoj glas za izmene Krivičnog zakona s obzirom da je i podržao inicijativu Fondacije Tijana Jurić o uvođenju doživotne kazne zatvora za silovatelje i ubice dece i trudnica i da je više puta glasao u Skupštini da se taj zakon uvrsti u dnevni red sednice.

Glasanje sa skupštinske galerije pratio je osnivač Fondacije Tijane Jurić - Igor Jurić, koji je tu inicijativu pokrenuo posle ubistva njegove ćerke.

Izmenama zakona su pooštrene kazne za povratnike učinilaca krivičnih dela, za zlostavljanje i mučenje, nasilje u porodici, poresku utaju, ubijanje i zlostavljanje životinja, sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje, nasilničko ponašanje na sportskim priredbama… Izmenama Zakona uvodi se i novo krivično delo napad na advokate, što je bio zahtev Advokatske komore Srbije.

Struka protiv doživotne kazne zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta

Izmene Krivičnog zakonika, kojima se uvodi doživotna kazna zatvora stigle su u Skupštinu bez javne rasprave.

Predstavnici stručne javnosti su s jedne strane navodili da je važno jačanje države u borbi protiv kriminala, ali i upozoravali da strože kazne ne moraju nužno da utiču na smanjenje učestalosti krivičnih dela, pozivajući se na rezultate prethodnih reformi.

Više pravnih stručnjaka je u peticiji zahtevalo od Ministarstva da iz Nacrta zakona povuče kaznu doživotnog zakona bez mogućnosti uslovnog otpusta upozoravajući je ta kazna u suprotnosti s dugogodišnjom praksom najrelevantnijih evropskih institucija, a da je mučenje, nečovečno ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje zabranjeno i Ustavom  Srbije i međunarodnim konvencijama i dokumentima koje je Srbija potpisala.

Sličan stav izneo je i Komitet pravnika za ljudska prava Jukom u otvorenom pismu upućenom Ministarstvu pravde.

Advokatska komora Beograda saopštila je da izmene Kriivčnog zakonika kojima se pooštravaju krivične sankcije i ukida mogućnost uslovnog otpusta “neće uticati na smanjenje broja krivičnih dela, ali će se zato radikalizovati odnosi u društvu”.

Struka je zahtevala i javnu raspravu o predloženim rešenjima, koje nije bilo jer su, kako je navela ministarka pravde Nela Kuburović, inicijativu uputili građani i uz nju dostavili više od 158.000 potpisa.

Izvor: Beta, Insajder