Zaštitnik građana pokrenuo postupak kontrole Inspektorata za rad zbog pogibije radnika

Zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Inspektorata za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zbog pogibije radnika na gradilištu u blizini nekadašnje Američke ambasade, saopšteno je danas iz te institucije.

Zoran Pašalić

U dopisu koji je upućen Inspektoratu za rad navodi se da je potrebno da ta institucija u roku od 15 dana, na osnovu Zakona o Zaštitniku građana, dostavi izjašnjenje o svim činjenicama i okolnostima koje se odnose na taj slučaj, uz obavezno dostavljanje informacija o tome koje mere su preduzete povodom pogibije radnika.

Radnik (61) je poginuo u subotu u Beogradu kada je pao sa građevinske skele. Mediji su naveli da je radnik pao iz spoljnog lifta koji prevozi radnike i materijal i da je u pitanju visina sedmog sprata, a da je u pitanju gradilište na mestu nekadašnje Američke ambasade.

Na istom gradilištu poginuo je još jedan radnik u avgustu 2018. godine, kada se na njega obrušio zid. Kako je kasnije saopštila Inspekcija rada, bio je zaposlen na crno.

Inače, portal radnik.rs je objavio nedavno da je Ministarstvo za rad odbilo zahtev tog portala da dostavi zapisnik inspekcije rada povodom tog slučaja, sa obrazloženjem da bi dostavljanjem zapisnika „ugrozio ili omeo vođenje sudskog postupka“.

Nakon serije pogibije radnika krajem avgusta 2018, Zaštitnik građana je takođe pokrenuo kontrolu, a kasnije u razgovoru za Insajder on je rekao da na osnovu prvih zaključaka ne može da imenuje nijednu pojedinačnu instituciju kao odgovornu, već da su krivi svi.

„Prva osnovna stvar je ko kontroliše preduzetnike i pravna lica. Ako uzmete da jedan inspektor rada kontroliše 1.706 privrednih subjekata onda vam to govori o mogućnosti zaista realne brze i efektne kontrole“, istakao je Ombudsman za Insajder.

Kako je dodao, kada inspektor obavi kontrolu i uradi sve kako treba onda mora imati sudski epilog - krivični ili prekršajni.

„U 2017. bilo je 0,6 odsto krivičnih prijava u toku nadzora, a u 2018. godini 0,5 odsto , dok je prekršajnih prijava bilo 3,5 u 2017. a da je u 2018. porastao broj na 23 posto. Sve ovo govori o tome da postoji mogućnost kalkulacije kaznama“ , ocenjuje Pašalić.

Od januara 2013. do kraja 2017. godine, čak 187 osoba izgubilo je život usled povreda na radu. Samo 2018. stradalo je najmanje 53 radnika.

Izvor: Insajder