Blic objavio nove snimke nadzornih kamera: Babić u automobil ušao na zadnja vrata

Tri nedelje nakon saobraćajne nesreće na naplatnoj rampi Doljevac u kojoj je učestvovalo vozilo u kome se nalazio direktor Koridora Srbije Zoran Babić, Blic je pod naslovom „ekskluzivno“ objavio nove snimke nadzornih kamera sa benzinske stanice i naplatne rampe, neposredno pre i posle udesa. Na snimcima za koje portal ne navodi odakle potiču i za čiju autentičnost nije stigla zvanična potvrda, vidi se da direktor Koridora Srbije nije vozio automobil.

Saobraćajna nesreća na naplatnoj rampi u Doljevcu / Foto: N1

Na portalu Blica objavljena su dva snimka sa sigurnosnih kamera. Na prvom snimku sa benzinske stanice, neposredno pre nesreće, vidi se kako direktor Koridora Srbije nakon kupovine ulazi u automobil „škoda superb“ na zadnja vrata.

Drugi objavljen snimak je sa naplatne rampe neposredno nakon nesreće. Na njemu se vidi kako jedna osoba izlazi iz automobila sa mesta vozača, zatim obilazi auto i otvara prednja i zadnja vrata sa suprotne strane. Na objavljenom materijalu se ne vidi ko sedi sa te strane automobila niti momenat u kome neko izlazi iz njega. Snimak se tu prekida, nakon čega sledi kadar u kome se vidi kako direktora Koridora Srbije koji je takođe povređen u udesu, nose na nosilima.

Činjenice da se MUP nakon teške saobraćajne nesreće u kojoj je poginula jedna osoba, a u kojoj je učestvovalo i vozilo u kojem se nalazio direktor Koridora Srbije Zoran Babić, oglasio tek posle više od 24 sata, da i dalje nisu poznati detalji i okolnosti u kojima je došlo do nesreće, da nije poznato kojom je brzinom išlo vozilo u kome se nalazio Zoran Babić, u javnosti su izazvale brojne sumnje među kojima je bila i ta da je za volanom bio Babić a ne vozač zaposlen u Koridorima Srbije koji je uhapšen.

Snimke kamera sa naplatne rampe u trenutku i posle udesa, i pored zvaničnog zahteva brojnih medija među kojima je bio i Insajder, Javno preduzeće Putevi Srbije nije dostavilo.  U jednom od obrazloženja u kome odbijaju zahtev televizije N1, ovo preduzeće je navelo da je snimak već objavljen u javnosti, a zatim i da su „snimke poslali nadležnim organima, jer pravilnik "Puteva Srbije" nalaže da se snimci sa nadzornih kamera koriste samo u svrhu koju su prikupljeni i dostavljaju se samo nadležnim organima preduzeća i državnim organima".

I pored činjenice da snimcima sa kamera na naplatnoj rampi mogu raspolagati jedino JP Putevi Srbije i tužilaštvo u Kraljevu koje vodi postupak, snimljeni materijal je na kraju kao ekskluzivan objavljeni u medijima.

Nesreća na naplatnoj rampi u Doljevcu dogodila se 31. januara, kada je, kako se sumnja, vozač automobila „škode superb“ S.D. , u kojoj se nalazio tadašnji direktor Koridora Srbije Zoran Babić, pri velikoj brzini naleteo na „opel“, u kojem je stradala S.G, dok je još pet osoba povređeno.

MUP se sa zvaničnim saopštenjem oglasio tek više od 24 sata nakon nesreće. U njemu je navedeno da je do nezgode došlo kada se vozilo u kojem je bio Babić nije zaustavilo kod naplatne stanice Doljevac, već je udarilo u vozilo „opel astra“, koje je stajalo u redu za čekanje na naplatnoj stanici. Tada je navedeno da se vozilo u kojem je bio direktor Koridora kretalo velikom brzinom.

S.D, koji je inače kao vozač zaposlen u Koridorima Srbije, uhapšen je tek dan nakon nesreće i njemu nije određen pritvor. Kako je Sud tada objasnio, on je čitav dan nakon nesreće bio na slobodi, pa je za to vreme mogao da utiče na svedoke, te je pritvor suvišan.

Kako je tada saopšteno, on se sumnjičio da je počinio krivično delo protiv bezbednosti saobraćaja, za koje je, u slučaju smrtnog ishoda maksimalna kazna do 12 godina zatvora.

U međuvremenu se ispostavilo da se vozač po svemu sudeći, sumnjiči za blaži oblik teškog dela protiv bezbednosti saobraćaja. Kako je za Insajder izjavio portparol Osnovnog tužilaštva u Nišu, u ovom slučaju nije doneta naredba o sprovođenju istrage, jer se to ne radi u slučajevima kada je zaprećena zatvorska kazna do osam godina zatvora. To je moguće samo ako se S.D. sumnjiči da je teško delo protiv bezbednosti saobraćaja počinio iz nehata.

Direktor Koridora Srbije Zoran Babić je u međuvremenu podneo ostavku na tu funkciju.

Izvor: Blic; Insajder