Ministarstvo za Insajder: Gradilište na kom je poginuo radnik na Vračaru - ilegalno

Jedan radnik nastradao je danas na gradilištu u Beogradu, na uglu Dubljanske i Braničevske ulice na Vračaru, potvrđeno je Insajderu u Ministarstvu za rad. Do smrti radnika D. D (1988. godište) došlo je kada su na njega pale palete s blokovima sa drugog sprata objekta u izgradnji, dok je Č. D.,  vozač kamiona, koji je dovezao blokove na gradilištu zadobio lakše povrede. Kako je rečeno u Ministarstvu za Insajder, gradilište je bilo potpuno ilegalno s obzirom na to da na licu mesta nije istaknuta ni tabla s podacima o investitoru i izvođaču radova, a na mestu nesreće inspekcija i MUP nisu zatekli nijednog radnika.

Gradilište u Beogradu na uglu Dubljanske i Braničevske ulice na Vračaru gde je poginuo radnik, 25.2.2019.

“Prema informacijama, koje je Inspektorat za rad u 16.35 časova dobio od MUP – PS Vračar, 25. februara 2019. godine oko 15.00 časova dogodila se smrtna povreda na radu na gradilištu u Beogradu – ugao ulica Dubljanske i Braničevske, u kojoj je smrtno stradao D. D, rođen 1988.godine. Ekipa MUP na gradilištu, na kome nije istaknuta tabla s podacima o investitoru i izvođaču radova, nije zatekla radno angožavane. Uviđaj policije je u toku, dok je inspektor rada na gradilištu radi vršenja inspekcijskog nadzora”, navodi se u odgovoru Ministarstva za rad na pitanja Insajdera.

Nešto ranije danas poginuo je još jedan radnik. U Maloj Plani kod Prokuplja, u ciglani IGM "Mladost" poginuo je radnik (66) kada ga je udario vagon za transport cigli.

Podsetimo, od januara 2013. do kraja 2017. godine, čak 187 osoba izgubilo je život usled povreda na radu. Samo prošle godine stradalo je najmanje 53 radnika, a trećina njih radila je u građevinskom sektoru.

Sindikati upozoravaju da su glavni uzroci za ovo nekažnjivost odgovornih, ali i opadanja primene bezbednosnih standarda nakon propasti građevinske industrije 2000. Godine. S druge strane, predstavnici države crnu statistiku uglavnom predstavljaju kao neminovnost rizične profesije.

Nakon serije pogibije radnika krajem avgusta prošle godine, Zaštitnik građana pokrenuo je kontrolu, a pet meseci kasnije u razgovoru za Insajder Zoran Pašalić je naveo da na osnovu prvih zaključaka ne može da imenuje nijednu pojedinačnu instituciju kao odgovornu već da su krivi svi.

Smrti radnika – zločini bez adekvatne kazne

Prema zvaničnim podacima Inspektorata koji su dostavljeni Insajderu, od početka 2013. godine do početka 2018. inspektori rada podneli su krivične prijave protiv 119 odgovornih lica zbog osnovane sumnje da su učinili krivično delo izazivanja opasnosti po život i zdravlje zaposlenih. Međutim, samo osam postupaka je pravosnažno okončano.

Takođe, iako je krivičnim zakonikom propisana kazna od dve do 12  godina zatvora za odgovorno lice koje izazove smrt radnika, u istom periodu izrečene su samo dve kazne zatvora - i to u trajanju od po godinu dana.

Jedan od razloga zbog čega se nesreće dešavaju sve češće jeste i to što zbog nedostatka stručnog kadra poslodavci zapošljavaju i neobučene ljude koji nemaju adekvatne ugovore o radu. Prema podacima Inspekcije rada, u 2017. godini čak 30 odsto preminulih radnika je radilo na crno.

Saša Dragojlo