Podignuta optužnica protiv vozača Koridora Srbije zbog nesreće kod Doljevca, vozio brzinom od 93 kilometra na čas

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu podnelo je danas optužni predlog protiv vozača automobila Koridora Srbije Dejana S.  zbog nesreće koja se dogodila na naplatnoj rampi u Doljevcu 31. januara ove godine, u kojoj je poginula jedna osoba, a četiri teže ili lakše povređeno. On se sumnjiči da je izvršio teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja iz nehata, a Tužilaštvo traži da mu se izrekne kazna od najmanje pet godina zatvora. U optužnici se navodi da se automobil, u kojem je u trenutku nesreće bio i direktor Koridora Srbije Zoran Babić, kretao brzinom 93 kilometara na čas. 

Naplatna rampa Doljevac

Kako piše u optužnom predlogu, vozač službenog automobila Koridora Srbije, „škode superb“, osnovano se sumnjiči da je 31. januara u kanalu za naplatu putarine, nepridržavajući se saobraćajnih propisa, doveo u opasnost život i telo oštećenih - sada pokojne Stanike Gligorijević i još četiri osobe.

U optužnici se navodi da je Dejan S. vozeći automobil ušao u kanal za naplatu putarine brzinom od 93 kilometara na čas, iako je u toj zoni određena maksimalna brzina kretanja od 60 kilometara na čas. On takođe, kako piše, nije držao automobil na bezbednom odstojanju od vozila marke „opel astra“, koje se nalazilo ispred njega, a u kojem je stradala Stanika Gligorijević.

Sudeći po optužnici, Dejan S. je kršeći zakonske propise prednjim delom automobila kojim je upravljao udario u zadnji deo automobila „opel astre“, koje se od siline udarca odbilo unapred i udarilo u „folksvagen“ koje je napuštalo naplatnu stanicu.

U nesreći je Gligorijević zadobila teške telesne povrede, usled kojih je preminula, a teško je povređen i suvozač iz istog automobila. U optužnom predlogu protiv Dejana S. piše da je tešku telesnu povredu zadobio i vozač automobila „folksvagen“ i osoba koja se nalazila na zadnjem sedištu „škode superb“ Zoran Babić.

Optužnica u ovom slučaju podignuta je osam meseci nakon nesreće, a MUP je zvanično saopštenje dao tek više od 24 sata kasnije. Tada su saopštili da je do nesreće došlo tako što se vozilo u kojem je bio Babić nije zaustavilo kod naplatne rampe, već je udarilo u vozilo koje je stajalo u redu za čekanje na naplatnoj stanici.

Dan nakon nesreće u februaru, uhapšen je vozač škode D. S. za koga je javnost naknadno saznala da je zaposlen kao vozač u Koridorima Srbije. Međutim, njemu nadležni nisu odredili pritvor jer je Sud ocenio da je imajući u vidu da je čitav dan nakon nesreće bio na slobodi isključen osnov o uticanju na svedoke jer je na njih već mogao da utiče.

Naknadno je Insajder otkrio da se vozač sumnjiči za blaži oblik teškog dela protiv bezbednosti saobraćaja, iako je u samoj nesreći poginula jedna osoba, a u krivičnoj prijavi piše da je do nesreće došlo usled „neprilagođene brzine, u usloviam vlažnog kolovoza i guste magle”. Takođe se navodi i da materijalna šteta nastala u udesu iznosi oko 180.000 dinara.

Porodica traži snimak nesreće

Porodica poginule Stanike Gligorijević zatražila je nedavno da se hitno objavi snimak nesreće. Kako su naveli na konferenciji za novinare, postupak u ovom slučaju „tapka u mestu” jer se čekaju snimci od Puteva Srbije koji nikako da stignu. Međutim, u optužnici se navodi da je JP Putevi Srbije dostavilo snima 13. februara, odnosno 14 dana nakon nesreće.

Mirjana Aleksić, sestra pokojne Gligorijević, koja je u istom udesu teško povređena, navela je da porodica traži objavu snimka jer kako kaže, oni sumnjaju u zvaničnu verziju po kojoj direktor Koridora nije vozio automobil.

O nesreći je govorio i Mirjanin suprug Srđan Aleksić koji je ispričao da im se na naplatnoj rampi auto približavao neverovatnom brzinom, da nisu mogli nigde da se sklone i da njemu kao vozaču nije bilo logično da je čovek, koji se posle nesreće tu šetao bez ikakvih povreda, bio vozač.

Vučić: Snimak je užasan, zamoliću nadležne da ga objave

Tri nedelje nakon nesreće na naplatnoj rampi Doljevac, Blic je pod naslovom „ekskluzivno“ objavio snimke nadzornih kamera sa benzinske stanice i naplatne rampe, neposredno pre i posle udesa.

Na snimcima za koje portal ne navodi odakle potiču i za čiju autentičnost nije stigla zvanična potvrda, vidi se da direktor Koridora Srbije nije vozio automobil.

O snimcima je nedavno govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za Glas Amerike kada je naveo da će „učiniti sve što je u njegovoj moći“ da mediji dobiju snimak nadzornih kamera sa naplatne rampe kod Doljevca.

Novinarka Glasa Amerike je tada konstatovala da javnost i dalje nije vdela snimak nesreće, te da zbog toga postoji sumnja u to ko je vozio automobil i da li je to bio Zoran Babić, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odgovorio da je on video snimak i da je on „užasan”.

„Snimak je užasan, a pošto vidim da izražavate sumnju, ja ću da zamolim nadležne države organe kao predsednik Republike da vam pokaže to. Da vidite kakvim ste se lažima služili svih prethodnih meseci”, rekao je Vučić koji je nakon nesreće na naplatnoj rampi izjavio da je on lično video snimak, i da Zoran Babić nije kriv.

Ostavka Babića koju Vlada nije potvrdila

Dan nakon nesreće Zoran Babić je izdao saopštenje da podnosi neopozivu ostavku na mesto direktora Koridora Srbije jer je, kako je tada naveo, „za njega kao čoveka sasvim dovoljno to što je izgubljen ljudski život da više ne obavlja funkciju na kojoj je zatečen u momentu teške nesreće”.

Da bi ta ostavka bila validna, potrebno je da je prihvati Vlada Srbije, koja je Babića i imenovala na mesto direktora.

Ipak, kako otkrivaju novinari Insajdera, više od šest meseci kasnije njegovo ime, kao v.d. direktora Koridora Srbije, i dalje se navodi na sajtu ovog preduzeća koje sprovodi neke od najznačajnijih državnih projekata, a njegov potpis se nalazi na zvaničnom dokumentu koji je donet gotovo dva meseca nakon što je javno saopštio da podnosi neopozivu ostavku.

Takođe, Zoran Babić je u Agenciji za privredne registre i dalje naveden kao zastupnik Koridora.