Suđenje zbog udesa na naplatnoj rampi: Vozač Koridora delimično priznaje krivicu, advokat porodice zatražio sve snimke

Pred Osnovnim sudom u Nišu počeo je glavni pretres na suđenju vozaču „Koridora Srbije“ Dejanu S, koji se tereti da je izazvao saobraćajnu nesreću na naplatnoj rampi Doljevac 31. januara, kada je jedna osoba poginula, a petoro teže i lakše povređeno.

Pravda, sud, ilustracija

Kako prenosi RTS, advokat oštećenih je zatražio da se za ovaj postupak obezbede svi snimci sa naplatne rampe Doljevac, a ne samo jedan koji je do sada dostavilo Javno preduzeće „Putevi Srbije”.

S druge strane, odbrana je zatražila hidrometeorološko veštačanje koje bi pokazalo da li je na putu bila gusta magla i poledica, ali i procenu da li je trepteća signalizacija na naplatnoj rampi Doljevac radila.

Početku glavnog pretresa nije prisustvovalo četvoro oštećenih, među kojima i v. d. direktora „Koridora Srbije" Zoran Babić, kome, kako je objavio RTS, nije dostavljen sudski poziv.

Kako prenosi Blic, optuženi Dejan S. danas je pred Sudom negirao krivicu i rekao da samo „delimično priznaje izvršenje krivičnog dela“ koje mu se stavlja na teret.

„Delimično priznajem krivično delo jer je nesporno da sam ja upravljao vozilom, ali postoje još niz drugih okolnosti kao što su vremenske prilike, magla i klizav kolovoz“, rekao je vozač Koridora Srbije.

On je ispričao da je tokom vožnje prilagođavao brzinu uslovima puta, a da je na jednoj deonici uleteo u gustu maglu, gde je počeo da smanjuje brzinu. Vozač Koridora Srbije je naveo da je po izlasku iz magle, ugledao naplatnu rampu, pa je svom silinom pritisnuo kočnicu, ali je auto proklizao zbog poledice na putu, usled čega je udario u opel koji je bio u kanalu za naplatu putarine. Od siline udarca, po njegovim rečima, Babić je sa zadnjeg sedišta preleteo po inerciji u prednji deo automobila.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 12. februar naredne godine.

Optužnica: Vozač Koridora ušao u kanal za naplatu putarine brzinom 93 kilometra na čas 

Kako piše u optužnom predlogu, vozač službenog automobila Koridora Srbije, „škode superb“, osnovano se sumnjiči da je 31. januara u kanalu za naplatu putarine, nepridržavajući se saobraćajnih propisa, doveo u opasnost život i telo oštećenih - sada pokojne Stanike Gligorijević i još četiri osobe.

U optužnici se navodi da je Dejan S. vozeći automobil ušao u kanal za naplatu putarine brzinom od 93 kilometara na čas, iako je u toj zoni određena maksimalna brzina kretanja od 60 kilometara na čas. On takođe, kako piše, nije držao automobil na bezbednom odstojanju od vozila marke „opel astra“, koje se nalazilo ispred njega, a u kojem je stradala Stanika Gligorijević.

Sudeći po optužnici, Dejan S. je kršeći zakonske propise prednjim delom automobila kojim je upravljao udario u zadnji deo automobila „opel astre“, koje se od siline udarca odbilo unapred i udarilo u „folksvagen“ koje je napuštalo naplatnu stanicu.

U nesreći je Gligorijević zadobila teške telesne povrede, usled kojih je preminula, a teško je povređen i suvozač iz istog automobila. U optužnom predlogu protiv Dejana S. piše da je tešku telesnu povredu zadobio i vozač automobila „folksvagen“ i osoba koja se nalazila na zadnjem sedištu „škode superb“ Zoran Babić.

Optužnica u ovom slučaju podignuta je osam meseci nakon nesreće, a MUP je zvanično saopštenje dao tek više od 24 sata kasnije. Tada su saopštili da je do nesreće došlo tako što se vozilo u kojem je bio Babić nije zaustavilo kod naplatne rampe, već je udarilo u vozilo koje je stajalo u redu za čekanje na naplatnoj stanici.

Dan nakon nesreće u februaru, uhapšen je vozač škode D. S. za koga je javnost naknadno saznala da je zaposlen kao vozač u Koridorima Srbije. Međutim, njemu nadležni nisu odredili pritvor jer je Sud ocenio da je imajući u vidu da je čitav dan nakon nesreće bio na slobodi isključen osnov o uticanju na svedoke jer je na njih već mogao da utiče.

Naknadno je Insajder otkrio da se vozač sumnjiči za blaži oblik teškog dela protiv bezbednosti saobraćaja, iako je u samoj nesreći poginula jedna osoba, a u krivičnoj prijavi piše da je do nesreće došlo usled „neprilagođene brzine, u usloviam vlažnog kolovoza i guste magle”. Takođe se navodi i da materijalna šteta nastala u udesu iznosi oko 180.000 dinara.

Izvor: Blic, RTS, Insajder