U Kninu obeležen Dan pobede, među prisutnima i Boris Milošević

U Kninu je jutros, u prisustvu hrvatskog državnog vrha na čelu s predsednikom Zoranom Milanovićem, počela centralna manifestacija obeležavanja Dana pobede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 25. godišnjice vojno-policijske akcije Oluja. Obeležavanju prvi put prisustvuje i visoki predstavnik srpske nacionalne manjine, potpredsednik Vlade iz redova Samostalne demokratske srpske stranke Boris Milošević

Proslava Dana pobede i domovinske zahvalnosti u Kninu. Na slici Gordan Jandroković, Ante Gotovina, Zoran Milanović, Andrej Plenković, Tomo Medved, Davor Božinović, Boris Milosević i Zdravko Marić Foto: BETAPHOTO/HINA/ MARIO STRMOTIC

Premijer Andrej Plenković izrazio je danas u Kninu žaljenje prema svim civilnim žrtvama rata u Hrvatskoj, i Srba i Hrvata.

"Kao zemlja koja je pobedila u nametnom ratu žalimo zbog svih stradalih, žalimo zbog svih civila ne samo Hrvata, nego i Srba, kao i drugih", rekao je Plenković u govoru na svečanosti povodom 25. godišnjice Oluje, koji se slavi i kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

On je naglasio da je Oluja bila pravno legitimna, vojno neizbežna i politički neophodna u ratu koji je nametnuo velikosrpski režim Slobodana Miloševića.

U Knin su tigli i pripadnici nekadašnjeg HOS-a, koji na sebi imaju crne majice sa grbom u kojem je utisnut ustaški poklič "Za dom spremni".

Obezbeđenje i policija oneogućili su ih da uđu u ograđeni deo centralnog trga namenjen zvanicama.

Deo HOS-ovaca je, prema RTL-u, uz povike "U boj, u boj!" stigao do ograde gde ih je zaustavilo obezbeđenje i policija. Rečeno im je, navodi se, da više nema mesta.

"Žalimo i za žrtvama ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane, svaki takav čin je bolan, ružan ožiljak na pravednom licu Domovinskom ratu", rekao je premijer.

Plenković je rekao da pijetet prema svim žrtvama očekuje i od hrvatskog društva, posebno predstavnika Srba, koji treba jasno da osude zločine nad Hrvatima.

On je ocenio da je važno da hrvatski Srbi u Oluji ne vide samo egzodus svog naroda, već i završetak rata.

Svečanosti prisustvuju svi članovi hrvatske vlade, a prvi put i visoki predstavnik srpske nacionalne manjine, potpredsednik Vlade iz redova Samostalne demokratske srpske stranke Boris Milošević, što je u Zagrebu ocenjeno kao "snažna i važna poruka pomirenja" u odnosima Hrvata i srpske manjine, ali i Hrvatske i Srbije.

U vreme mandata predsednika Ive Josipovića, na manifestaciji povodom godišnjice Oluje u Kninu je 2012. bio predsednik Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula, ali on nije bio izabrani politički predstavnik Srba.

Program je počeo zvonjavom crkvenih zvona, kojom se simbolično obeležava ulazak Hrvatske vojske u Knin tokom opreracije Oluja, a na kninskoj tvrđavi podignuta je hrvatska zastava.

Godišnjica Oluje: Kada se plače, a kad idu vesti

Zbog epidemioloških mera na Tvrđavi su samo učesnici programa, dok se državni vrh i ostale zvanice nalaze na kninskom trgu odakle su putem video bima pratili podizanje zastave. Potom je ispaljeno 25 počasnih plotuna i pročitana su imena poginulih i nestalih učesnika operacije.

Zastavu na tvrdjavi podigli su pripadnici Druge, Četvrte i Sedme gardijske brigade koji su je na istom mestu podigli i 1995. godine.

Na kninskom trgu uskoro se očekuje  obraćanje predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, premijera Andreja Plenkovića, predsednika Sabora Gordana Jandrokovića i predstavnika hrvatskih branitelja, penzionisanog generala Ante Gotovine.

Na obeležavanju će se služiti i misa za poginule u akciji i biće izveden prigodni program Akrobatske grupe "Krila Oluje". Na kninskoj tvrdjavi uveče će biti vatromet i koncert bez publike koji će prenositi televizija.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović sinoć je u Kninu odlikovao više hrvatskih ratnih zapovednika i poručio da su ratovi gotovi i da ih je Hrvatska za jedno dugo razdoblje dobila.

U hrvatskoj vojnoj akciji „Oluja“  je prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije ubijeno i nestalo više od 1.700 Srba, a proterano više od 250.000.
Srbi ovaj dan obeležavaju komemoracijama, pomenima i sećanjima na ubijene i prognane, dok Hrvatska, tradicionalno u Kninu, održava proslavu povodom Dana pobede i domovinske zahvalnosti.

Izvor: Beta