Nedelja pod lupom Insajdera: Navijači u poslovima za državu, loši rezultati srpskih đaka na PISA testu, zašto nije usvojena Babićeva ostavka

Zašto je trećina srpskih đaka funkcionalno nepismena, što su pokazali rezultati međunarodnog PISA testa, i kako pojedine vođe navijača, među kojima i oni protiv kojih su podizane brojne krivične prijave, razvijaju biznis i dobijaju poslove od države – teme su kojima smo se bavili u emisiji Nedelja pod lupom Insajdera. Pogledajte i kako se za svega sedam dana od navodne uspešne prodaje Megatrenda došlo do optužbi za prevaru, a postavljamo i pitanje zašto Vlada Srbije ni posle 10 meseci nije usvojila "neopozivu" ostavku Zorana Babića.

Međunarodno testiranje PISA, koje je obuhvatilo više od 8.000 đaka u Srbiji pokazalo je da je svaki treći petnaestogodišnjak u Srbiji funkcionalno nepismen. Ovaj podatak morao je da zabrine predstavnike vlasti. Oni, međutim, o tim rezultatima govore kao da je reč o plasmanu Srbije na nekom sportskom takmičenju – a ne pitanju budućnosti zemlje.

Pod lupom Insajdera ove nedelje je činjenica da pojedine vođe navijača, od kojih su protiv nekih podignute brojne krivične prijave, razvijaju biznis. To ne bi bilo sporno, da su prethodno sve prijave protiv njih procesuirane, kao i da pomenute poslove ne dobijaju upravo od države koja bi trebalo da sankcioniše one koji krše zakon.

Novinari do danas nisu dobili odgovor od Vlade Srbije zašto ostavka Zorana Babića na mestu direktora Koridora Srbije do danas nije usvojena. Neopozivu ostavku Babić je podneo pre više od 10 meseci, posle saobraćajne nesreće u Doljevcu u kojoj je nastradala Stanika Gligorijević. TV kamere registrovale su ga poslednji put na potpisivanju ugovora za izgradnju Moravskog koridora.

I dalje je neizvesno kako će se završiti priča oko prodaje Megatrenda. Izjave Miće Jovanovića i navodnog kupca Dejana Đorđevića svakog dana postaju sve bizarnije, ali ne otkrivaju šta će biti s Megatrendom i šta će država uraditi u ovom slučaju.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.