Goša ponovo u štrajku, stari gazda preti stečajem

Radnici Goše od danas su ponovo u štrajku zbog toga što im poslovodstvo ŽOS Trnave, koji su bivši vlasnici, nije uplatilo 30 hiljada dinara po radniku koji su dogovoreni u sporazumu o prekidu štrajka pre dve nedelje.

Goša

Milan Vujičić, predsednik štrajkačkog odbora, kaže za Insajder.net da su radnici završili sve poslove koji su ranije dogovoreni, ali da im poslovodstvo ŽOS Trnave uprkos tome nije uplatilo dogovoreni iznos do 25. maja kada je istekao rok.

„Ostavljeni smo ponovo na cedilu. Nisu mogli da nam uplate ni to najosnovnije, a zamislite šta bi bilo sa isplatom dugovanja u 16 rata što su nam obećali. Zbog toga smo od danas ponovo u štrajku“ kaže Vujičić za Insajder.

Od dodaje i da su radnici završili 11 vagona koji su spremni za polazak u Slovačku, međutim, predstavnik ŽOS Trnava za istočnu Evropu Zoran Terzić, prema njegovim rečima, odbija da uplati novac dok vagoni ne stignu u Slovačku i preti Goši stečajem.

„Železnice Srbije su dale zeleno svetlo za vagone. Međutim, prvo treba da nam isplate obećani novac, a onda im šaljemo vagone. Terzić to odbija i zapretio nam je da će pustiti menice za neka dugovanja i uvesti Gošu u stečaj ako ne uradimo kako nam rekao,“ kaže Vujičić za Insajder.

Sporazumom radnika i  10. aprila dogovoreno je da se radnicima uplati po 100 000 dinara u dve rate do 25. maja. Pored toga sporazumom je predviđeno da se neisplaćene plate zaposlenima isplate u 16 mesečnih rata, počev od maja, a da redovne plate budu isplaćivane "mesec za mesec".

Takođe, sporazumom se garantuje da će svi radnici koji su učestvovali u štrajku dobiti naknade i za proteklih mesec i po, u skladu sa Zakonom o štrajku.

Više od 300 radnika Goše već tri godine ne primaju redovne plate, ne uplaćuju im se doprinosi, niti overavaju zdravstvene knjižice. Istovremeno, račun firme je od 2014. u blokadi zbog dugova prema državi i dobavljačima. Ukupan dug samo prema radnicima je oko 1,8 miliona evra.

Situacija se dodatno zakomplikovala jer je Goša 3. aprila dobila nove vlasnike. Slovačka ŽOS Trnava, koja je kupila Gošu 2007, prodala je firmu za 4,2 miliona evra kompaniji Lisnart Holdings Limited sa Kipra, čiji su vlasnici takođe poreklom iz Slovačke.

U Goši predstavnike firme iz Nikozije još niko nije ni video ni čuo, a radnici su za promenu vlasništva saznali tek pretragom registra privrednih društava.

Vlada Srbije „zaćutala“ o situaciji o Goši

Ljubomir Savić, predstavnik sindikata Nezavisnost u Goši, kaže za Insajder da je situacija dosta čudna, jer se ne zna ko je pravi vlasnik Goše, a takođe ni da li je Vlada Srbije i na koji način uključena u pregovore sa ŽOS Trnavom kako im je rekao predstavnik ŽOS-a Zoran Terzić.

„Prema sporazumu koji smo potpisali ŽOS Trnava treba da isplati dugovanja, a novi vlasnik Lisnart Holdings nove zarade radnicima. Međutim, mi nemamo papir da se ŽOS o tome dogovorio sa Vladom Srbije,“ kaže Savić za Insajder.net.

Premijer Aleksandar Vučić, ali i predstavnici ministarstva za rad i ministarstva privrede, u nekoliko navrata su najavili pregovore sa novim i starim vlasnicima Goše o rešavanju problema u ovoj fabrici šinskih vozila.

Vučić je tokom predizbornoj kampanji najavio jednokratnu pomoć Goši od po 60.000 dinara po radniku, kao i sredstva za overu zdravstvenih knjižica za narednih šest meseci,  što je radnicima i uplaćeno 10. aprila. Premijer je nakon toga obećao da će se u Goši ponovo pojaviti  5. maja, međutim, to se nije dogodilo.

Novinari Insajdera već nekoliko dana pokušavaju da dobiju odgovor od ministarstva rada i ministarstva privrede o tome da li su i sa kim pregovarali o isplati dugova i prekidanju blokade u Goši. Od ministarstva privrede nismo dobili nikakav odgovor, dok u ministarstvu rada tvrde da niko od predstavnika ministarstva nije učestvovao u bilo kakvim pregovorima u Goši.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.