Radnici Fijata „zamrzli“ štrajk: U petak pregovori sa rukovodstvom

Radnici prve smene u Fijatu većinom glasova su odlučili da se prihvati ponuda Vlade Srbije da u petak ponovo počnu sa radom, kako bi istog dana počeli i zvanični pregovori s rukovodstvom Fijata, potvrdio je za Insajder Zoran Stanić, poverenik sindikata Nezavisnost u Fijatu.

Proizvodna traka u Fiat-ovoj fabrici u Kragujevcu

„Danas je bio razgovor s ministrom privrede Goranom Kneževićem, nakon čega su radnici prve smene izglasali da u petak ponovo počnu da rade. Po dogovoru s Vladom Srbije pregovori s rukovodstvom Fijata bi trebalo da počnu istog dana u osam ujutru i da traju do nedelje do 19 časova,“ kaže Stanić za Insajder.

On dodaje da će se štrajk nastaviti u slučaju da pregovori ne budu zadovoljili radnike.

Radnici druge smene glasaće o prekidu štrajka u 17 časova.

Očekuje se da na pregovore sa sindikatom kragujevačke fabrike dođe i direktor italijanskog Fijata Alfredo Altavila.

Podsetimo, generalni štrajk oko 2.000 radnika u Fijatu traje već 12 dana. Međutim, poslodavac nije počeo da pregovara o zahtevima radnika, iako je po zakonu o štrajku, dužan da pregovara.

Premijerka Srbije Ana Brnabić u ponedeljak je pozvala radnike Fijata, sindikate i štrajkački odbor da prekinu štrajk kako bi se selo za pregovarački sto. Ona je rekla i da kompanija Fijat širom sveta ne razgovara sa sindikatima dok je štrajk u toku.

Međutim, radnici su tada odbili ponudu premijerke, ističući da neće odustati od svojih, kako su rekli, "minimalnih zahteva".

Podsetimo, radnici FCA Srbija traže povećanje bruto osnovica sa 38.000 na 50.000, isplatu dogovorenog bonusa za efikasnost za prošlu godinu i nadoknade za prevoz, te promenu organizacije proizvodnje kako bi se eliminisala sve učestalija praksa da radnik, pored svojih, istovremeno završava i proizvodne operacije kolega koji su duže odsutni iz fabrike.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.