Radnici nastavljaju štrajk: Ako Fijat hoće da ide, mi ćemo im pomoći da se spakuju (VIDEO)

Oko 2.000 proizvodnih radnika prve i druge smene u fabrici Fijat Krajsler automobili Srbija prihvatili su danas odluku dva fabrička sindikata, Samostalnog i "Nezavisnosti", da ne prekinu štrajk i da neće početi pregovore dok poslodavci ne daju ponudu u vezi sa četiri zahteva štrajkača.

Fiat produced in Serbia

Predsednik štrajkačkog odbora Zoran Marković je rekao da za sada ne postoji namera da protiv Fijata bude podneta tužba zbog nepoštovanja zakona, već štrajkači samo pokušavaju da Fijat dovedu za pregovarački sto. 

Sindikat metalaca iz Italije podržava štrajkače u Kragujevcu

Sindikat metalaca Italije i radnici koji rade u italijanskom Fijatu daju podršku i solidarni su sa radnicima koji štrajkuju u fabrici FCA Srbija u Kragujevcu, izjavio je danas nacionalni koordinator za automobilsku industriju u Fiomu-u CCGIL Mikele de Palma.

"I Vlada Srbije i poslodavac moraju, jednostavno, da prihvate da počnu pregovore sa radnicima. Oni su pokazali da su jedinstveni i imaju prvo da se bore za poboljšanje uslova rada i bolje plate", rekao je De Palma novinarima.

On je rekao da Fijat mora da poštuje zakone Srbije i naveo da je sada najveći problem što nikako nema "okruglog stola" i poslodavac uopšte ne želi da razgovara sa radnicima.

Prema rečima De Palme, kada Fijat u Italiji nije poštovao radno zakonodavstvo, metalci su išli na sud, došli do Ustavnog suda i pobedili.

Predstavnica "Fijat automobili" za Evropu Valentina Oracini rekla je da su radnici Fijata u celom svetu upoznati sa protestom u Kragujevcu i potvrdila da radnici imaju pravo na štrajk i kolektivno pregovaranje.

Predstavnici sindikata u Italiji najavili su da će o štrajku u Kragujevcu da informišu radnike u Italiji i javno mnjenje te zemlje.

Zoran Stanić, poverenik sindikata „Nezavisnost“ u Fijatu, ranije je za Insajder potvrdio je da je premijerka Ana Brnabić jutros zvala štrajkački odbor pokušavajući da ih ubedi da se štrajk obustavi, međutim, radnici su tu ponudu odbili.

„Ona je zvala predsednika štrajkačkog odbora Zorana Markovića, međutim, on joj je rekao da sindikalni vrh ne može da odluči bez radnika. Danas je cela prva smena jednoglasno odlučila da prekida štrajka neće biti dok poslodavac ne da kontra ponudu,“ kaže Stanić za Insajder.

On dodaje da su radnici odlučni da ne odstupe od zahteva, uprkos tome što su se pojavile pretnje da će Fijat u suprotnom napustiti Srbiju.

„Radnici su se složili da neće pristati na takvu ucenu. Ako Fijat oće da ide, nek ide, mi ćemo im pomoći da se spakuju. Naši zahtevi su minimalni, nisu čak ni u visini potrošačke korpe u Srbiji,“ ističe Stanić.

Podsetimo, radnici FCA Srbija traže povećanje bruto osnovica sa 38.000 na 50.000, isplatu dogovorenog bonusa za efikasnost za prošlu godinu i nadoknade za prevoz, te promenu organizacije proizvodnje kako bi se eliminisala sve učestalija praksa da radnik, pored svojih, istovremeno završava i proizvodne operacije kolega koji su duže odsutni iz fabrike.

Generalni štrajk oko 2.000 radnika u Fijatu traje već deset dana. Međutim, poslodavac nije našao za shodno da počne da pregovara o zahtevima radnika, iako je po zakonu o štrajku, dužan da pregovara sa radnicima. Istovremeno, Fijat gubi profit jer za vreme trajanja štrajka nije proizvedeno skoro 4.000 automobila. Zbog štrajka u Fijatu većina kooperanata te kompanije je morala da prekine proizvodnju.

Premijerka Srbije Ana Brnabić naložila je juče da se započne s pregovorima na najvišem nivou o problemima u fabrici Fijat u Kragujevcu i najavila da će uz njeno lično posredovanje, u njima učestvovati i menadžment te kompanije iz Italije, poslovodstvo iz Srbije i predstavnici štrajkačkog odbora.

Kako je saopštila Vlada Srbije, premijerka je takvu odluku donela zbog "izuzetne važnosti koju fabrika Fijat ima za ekonomiju Srbije, grad Kragujevac, domaće kompanije koje su angažovane od strane Fijata i za zaposlene radnike i njihove porodice". Iz kabineta premijerke Ane Brnabić za N1 juče je rečeno da ona očekuje da joj se štrajkači jave, da bi sve strane za istim stolom što pre počele pregovore.

Koliko je novca država uložila u Fijat

Podsetimo, država godinama odbija da objavi kolika su ulaganja u FIAT. Delovi ugovora koji su predstavnici države Srbije potpisali s Fijatom i dalje su tajna uz objašnjenje predstavnika vlasti da „druga strana“, odnosno italijanski partner, ne dozvoljava objavljivanje detalja. Međutim, dosta podataka može se videti u finansijskom izveštaju ove kompanije. Novinari redakcije Insajder  tako su utvrdili  da je  javno objavljeni Ugovor dopunjen i izmenjen u decembru 2009, a da država u skladu sa njim i podsticajnim planom daje Fiatu različite subvencije I oslobađa ovu kompaniju od brojnih poreza.

Fiat Srbija je odlukom drzave 2009.godine oslobođen poreza i doprinosa za sve zaposlene, zatim poreza na dobit u trajanju od 10 godina od prve godine kada je ostvarena oporeziva dobit, oslobađanje od poreza na nekretnine, poreza za sprovođenje urbanističkog plana…

U emisiji Insajder bez ograničenja - „Država najveći pojedinačni strani investitor“.  možete pogledati istraživanje Insajdera o tome koliko je novca država od 2008. do danas dala Fijatu.


Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.