Sindikati RGZ: Nismo prihvatili predlog Vlade, štrajk nastavljen

Sindikati Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), koji su u štrajku, nisu prihvatili predlog sporazuma Vlade Srbije jer ne obuhvata zahtev štrajkača da im bude isplaćena nadoknada za umanjena primanja u 2018. godini, pa će štrajk biti nastavljen, saopšeno je danas.

Štrajk u RZG / Foto: Sindikat Nezavisnost RGZ, Fejsbuk

Štrajkački odbori saopštili su da im je juče ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević ponudio predlog sporazuma koji ne sadrži ni odredbe kojima se definiše utvrđivanje odgovornosti rukovodstva RGZ-a zbog odluka koje su u donete protiv učesnika u štrajku.

"Dogovoren je nastavak pregovora sa kabinetom predsednice Vlade Srbije u ponedeljak 21. januara", navodi se u saopštenju.

Zaposleni u više od 110 službi zа kаtаstаr su 24. decembra 2018. obustavili rad nezadovoljni mаnjkom kаdrovа, uvećanjem obima posla i smanjenjem primanja.

Jedinstvena organizacija sindikata i Sindikat "Nezavisnost", koji su organizatori štrajka, naveli su da su im se pridružile i službe za katastar sa područja Grada Beograda.

Zaposleni su pre četiri dana predali zahtev Vladi, u kojim traže hitan sastanak sa premijerkom Anom Brnabić ili predstavnikom Ministarstva građevinarstva, a kako bi razgovarali o povećanju plata i ostalim radnim uslovima.

Izvršni sekretar sindikata Nezavisnost u RGZ Nebojša Pejčinović ukazao je tada na to da su plate u oktobru 2014.godine iznosile oko 46.000 dinara, ali da sada primaju 41.000 dinara.

"Tri godine nije nam obračunat minuli rad, pa su plate smanjivane, a u međuvremenu je nađeno kompromisno rešenje, pa su nam obračunati neki dodaci za prekovremeni rad i organizaciju posla" rekao je Pejčinović.

Radnici su ovakavo rešenje prihvatili kao privremeno, jer se čekao sistemski zakon o platama. Međutim, donošenje tog zakona je odloženo za narednu godinu.

Zaposleni u RGZ nezadovoljni su i stalnim smanjivanjem broja zaposlenih. Kako je naveo Pejčinović, od 2.650 radnih mesta, koliko ih ukupno ima u Zavodu, popunjeno je 2.050, dok je prosečna starost službenika 56 godina. On dodaje i da je na određeno vreme angažovano oko 200 radnika, a 500 po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima. Takođe, više je od 300 službenika koji se duže od deset godina upošljavaju povremeno, dok nekoliko njih radi na određeno ili po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima više od 20 godina.

Predstavnici sindikata Republičkog geodetskog zavoda su inače Brnabić uputili i otvoreno pismo u kojem su od nje tražili da im pomogne da se, kako navode, stvore uslovi za normalan rad, uz uvažavanje elementarnih prava zaposlenih.

Prema tvrdnjama sindikata, plate zaposlenih u RGZ su bliže minimalcu od 27.000 dinara nego prosečnoj plati od 500 evra.

 Zaposleni su tada istakli kako žele da ukažu ne samo na loš položaj, nego i na „manjkavosti u sistemu uprave i pravne regulative“, te i da se Zavod uređuje direktivama, ucenama, pretnjama i represijom, zbog čega je neophodno da se uključi Vlada u rešavanje njihovih problema.

Izvor: Beta