Zaštitnik građana:Nadležni da dostave sve podatke o zagađenosti vazduha zbog požara u Vinči

Zaštitnik građana zatražio je danas od institucija nadležnih za monitoring i objavljivanje rezultata kvaliteta vazduha da dostave sve informacije o načinu i rezultatima izvršenih merenja povodom požara na deponiji u Vinči, kao i o vrsti zagađujućih materija čije je merenje vršeno.

Deponija u Vinči

Navodeći da "kontradiktorne informacije u javnosti prodobljuju već prisutnu uzemirenost i nepoverenje građana", Zaštitnik je u saopštenju kazao da građani imaju pravo da znaju da li je usled požara na deponiji Vinča došlo do zagadjenja vazduha.

"Uprkos čvrstim uveravanjima Gradskog zavoda za javno zdravlje grada Beograda da nivo detektovane koncentracije pojedinih hemijskih jedinjenja ne može imati ozbiljne posledice po zdravlje ljudi, ipak je osetljivim grupama poput starijih građana, trudnica i dece, upućena preporuka da u slučaju pojave dima smanje boravak na otvorenom prostoru", piše u saopštenju. 

Navodi se da u isto vreme "naučna i stručna javnost upozorava na činjenicu da se prilikom sagorevanja otpada sa deponije, osim ugljen-monoksida, sumpor-dioksida i azotovih oksida čije je merenje izvršeno i rezultati objavljeni, oslobađaju i druge visokotoksične i kancerogene materije čije merenje nije izvršeno ili rezultati nisu prezentovani u javnosti".

"Zaštitnik je apelujući na poštovanje prava građana na dostupnost informacija, zatražio od Gradskog zavoda za javno zdravlje grada Beograda i Agencije za zaštitu životne sredine dostavljanje svih informacija o načinu i rezultatima izvršenih merenja, kao i vrsti zagadjujućih materija čije je merenje vršeno", stoji u saopštenju.

Požar na deponiji u Vinči izbio je 18. maja, a Gradski zavod za javno zdravlje Beograd u više navrata je saopštio tim povodom nije došlo do povećanja količine štetnih materija u vazduhu. Istovremeno su građanima savetovali da kada osete neprijatan miris povuku u zatvoreni prostor i zatvore prozore. 

Dekan Hemijskog fakulteta u Beogradu, prof. dr Ivan Gržetić, tvrdi da požar i dim sa deponije u Vinči nisu bezopasni.
“Ti materijali koji se oslobađaju i isparavaju zajedno sa tim toplim gasovima koji izbijaju iz deponije ponekad i vrlo opasni po ljudsko zdravlje. Naša sreća je što su te deponije daleko od Beograda i dok vetar nosi taj dim i smrad u isto vreme razblažuje. Ali, naša nesreća je što se unutar tih gasova nalaze brojne kancerogene i supstance opasne po ljudsko zdravlje”, navodi Gržetić, dodajući da se koncentracije tih opasnih supstanci mere specijalnim uređajima koje Srbija nema.

 

 

 

 

 

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.