Danas pitamo: Zbog čega nije objavljen ugovor o prodaji imovine PKB-a?

Ni dve nedelje nakon što je u Ministarstvu privrede potpisan Ugovor o privatizaciji PKB-a sa kompanijom Al Dahra doo Irig, nije poznato šta tačno  ovaj dokument sadrži, niti kada stupa na snagu. Na zahtev novinara Insajdera da nam dostave kopiju potpisanog ugovora, u Ministarstvu privrede navode da je potpisan samo “krovni” ugovor o prodaji imovine PKB-a kao i da nam taj dokument ne može biti dostavljen pre nastupanja “dana ispunjenja”.

PKB

U odgovoru Insajderu Ministarstvo privrede nije saopštilo kada Ugovor o privatizaciji PKB-a stupa na snagu, odnosno koji je ugovoreni “dan ispunjenja”. Tu informaciju nismo dobili ni od ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića koji je rekao da se čeka da Al Dahra izvrši plaćanja ali da on nije upoznat sa dogovorenim rokovima.

U Ministarsvu privrede ipak obećavaju da će po „danu ispunjenja“ Ugovor o privatizaciji PKB-a biti javno dostupan.

Po svemu ovome, slučaj PKB podseća na priču o Ugovoru o koncesiji Aerodroma Nikola Tesla koji je sa kompanijom Vansi potpisan pre više od šest meseci meseci. I tada je najavljeno da će Ugovor biti objavljen odmah nakon uplate ugovorene naknade. Iako je prvobitni rok za to bio septembar ove godine, ugovor o koncesiji još nije dostupan javnosti.

Zbog smo danas pitali Ministarstvo privrede:

Kada će tačno stupiti na snagu Ugovor o privatizaciji PKB-a, odnosno kada će taj ugovor biti javan?

Zbog čega se taj dokument krije, imajući u vidu da je reč o „krovnom“ ugovoru o kome su nakon potpisivanja javno govorili i predstavnici države i predstvnici kupca Al Dahre?

Podsetimo, Ugovor o prodaji imovine PKB-a potpisan je 4. oktobra. Tom prilikom državni skretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović koji je i potpisao ovaj dokument, rekao je da će Al Dahra prema ugovoru, u naredne tri godine investirati dodatnih 30 miliona evra u tehnologiju, mehanizaciju i obnovu stada u PKB-u kao i da je dogovoreno da će kombinat zapošljavati 1.000 radnika. 

Predstavnik kompanije Al Dahra Kadaim Abdulah Al Darej je istakao da je svestan značaja koji PKB ima za Srbiju, zbog čega će „ljudi, zemlja i stada PKB-a biti njihov priporitet“.

On je rekao da Al Dahra ima novac, znanje i tehnologije koje će preneti u PKB i omogućiti mu da ponovo bude “ponos Srbije“.

Inače, kompanija Al Dahra je na tenderu za privatizaciju PKB-a, kupila imovinu ovog kombinata za oko 105 miliona evra, što je tek malo više od polovine njegove procenjene vrednosti koja je iznosila 208,4 miliona evra.

Ta procena je manja je za gotovo sto miliona evra od procene urađene samo tri godine ranije.

Ministarstvo privrede koje je raspisalo i sprovelo privatizaciju Poljoprivredne korporacije Beograd odbilo je da novinarima Insajdera dostavi dokumentaciju koja sadrži procenu imovine PKB uz obrazloženje da tu procenu nije sačinilo Ministarstvo privrede već procenitelj kojeg je angažovao PKB.

Al Dahra, odnosno domaća firma u njenom vlasništvu, Al Dahra doo Irig kupila je imovinu PKB-a kao jedini ponuđač na tenderu.

Nedugo nakon potpisivanja ugovora, za direktora ove firme postavljen je biznismen Vojin Lazarević.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.