Insajder pitanje dana: Zbog čega istraga o poreklu novca za finanisranje izborne kampanje tapka u mestu?

Istraga po prijavi Agencije za borbu protiv korupcije protiv Srpske napredne stanke, Socijalističke partije Srbije i Ujedinjenih regiona Srbije zbog sumnje na pranje novca tokom izbora 2014 godine, već godinu dana stoji u mestu.

Agencija za borbu protiv korupcije

Kako je u Višem javnom tužilaštvu rečeno za Insajder, Agencija za borbu protiv korupcije još uvek nije odgovorila na dopis Tužilaštva za proveru pojedinih podataka.

Prema pisanju BIRN-a, Tužilaštvo je Agenciji još u aprilu prošle godine uputilo zahtev za dopunu Izveštaja o finansiranju kampanje za izbore 2014. godine 

Direktor Agencije za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić nije odgovorio novinarima Insajdera na „Pitanje dana“ -  Zbog čega Agencija za borbu protiv korupcije još uvek nije odgovorila Tužilaštvu na dopis po prijavi protiv SNS-a, SPS-a i URS-a zbog sumnje na pranje novca tokom izbora 2014?

Ipak, u toku dana Agencija za borbu protiv korupcije je Insajderu dostavila odgovore na ranije postavljena pitanja koja se tiču ostalih aktivnosti ove institucije. Šta su naveli u odgovorima moći ćete da pročitate u nekom od narednih tekstova. 

Do novembra 2017. kako su navodili iz Agencije, postupanje po dopisu tužilaštva nije bilo moguće jer nisu imali akreditovano osoblje za postupanje sa dokumentima koji imaju oznaku tajnosti.

To se menja početkom decembra, kada je Agencija u odgovoru na pitanja Isnajdera, navela da su nadležni da postupaju u navedenom slučaju „upravo dobili sertifikate za postupanje sa tajnim podacima i da je obrada podataka dobijenih od Višeg javnog tužilaštva u toku“.

Skoro pola godine kasnije, traženi podaci još uvek nisu dostavljeni Tužilaštvu a Agencija za borbu protiv korupcije, ni nakon 15 dana nije odgovorila na pitanje Insajdera o postupanju po dopisu tužilaštva u ovom slučaju.

U međuvremenu, Agencija je početkom godine dobila novog direktora Dragana Sikimića, inače bivšeg člana Srpske napredne stranke. Sikimić je bio i jedan od više hiljada ljudi koji su SNS-u donirali 40.000 dinara za predsedničke izbore 2017.

Zanimljivo je da je prijava za pranje novca protiv SNS-a pokrenuta upravo zbog više identičnih uplata u iznosu od 40 000 dinara za koje je Uprava za pranje novca utvrdila da im se ne zna poreklo.

Zbog svega ovoga, novinari Insajdera su direktno novom direktoru Agencije za borbu protiv korupcije Draganu Sikimiću uputili pitanje zbog čega Agencija za borbu protiv korupcije ne dostavlja podatke za istragu po prijavi protiv SNS-a, SPS-a i URS-a zbog sumnje na pranje novca tokom izbora 2014?