MUP za Insajder: Organizator "omladinsko-patriotskog” kampa nije prijavio ultranacionalističku grupu kao partnera

„Omladinsko-patriotski kamp“, koji je MUP zabranio „zbog zloupotrebe dece i maloletnika“, organizatori su prijavili kao javni skup policijskoj stanici Čajetina, ali nisu naveli svrhu okupljanja niti su prijavili učešće ruske ultranacionalistička grupa E.N.O.T. Korp, tvrde za Insajder u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Na pitanje novinara Insajdera da li je MUP obavešten da je skup prijavljen policijskoj stanici Čajetina i da li je policija imala saznanja da E.N.O.T. Korp učestvuje u organizaciji kampa kako to tvrde organizatori, iz MUP-a odgovaraju da je Policijska stanica u Čajetini obaveštena da će biti organizovano javno okupljanje, ali da u prijavi nije navedeno da će mladi koristiti replike oružja i nositi uniforme, kao ni da će biti sprovođena vojno-taktička obuka.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova smatra da je nedopustivo zloupotrebljavati decu i maloletna lica na način na koji je to učinio organizator kampa. Organizator nije naveo da je u organizaciji kampa grupa E.N.O.T. Korp“, naveo je MUP u odgovoru Insajderu.

Na pitanje da li su tačne tvrdnje organizatora Željka Vukelića da su policijske patrole obilazile kamp u tri navrata i da nisu imali zemerke, MUP odgovara da je policija obišla kamp samo jednom, i to istog dana kada je zatvoren.

„Komandir Policijske ispostave Zlatibor je izašao na teren, obavio provere i nakon toga je doneta odluka o zatvaranju kampa“, navodi MUP.

„Omladinsko-patrioski“ kamp otvoren je 9. avgusta na Zlatiboru, a u njemu su učestvovali mladi od 12 do 23 godine, koje su srpski i ruski vojni veterani podučavali borilačkim i vojničkim veštinama.

Nakon što su mediji upozorili da je partner u organizovanju kampa ultranacionalistička grupa E.N.O.T. Korp, čiji se članovi povezuju s ruskim paravojskama, terorizmom i neonacističkom organizacijom, MUP je zatvorio ovaj kamp. Ipak, policija je reagovala nakon što je kamp već sedam dana bio u toku, a dva dana nakon što bi svakako bio završen.

Vojničke veštine, paravojske i zloupotreba dece

Prema pisanju medija koji su bili na licu mesta, u ovom kampu srpski i ruski vojni veterani su obučavali mlade iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine vojničkim veštinama, uz korišćenje replika vatrenog oružja, i to u vojničkim uniformama.

 

Foto: vk.com

Saglasnost za održavanje navodno patriotskog kampa dala je i opština Čajetina, čiji je predsednik Milan Stamatović ujedno i predsednik Inicijativnog odbora Zdrave Srbije. Opština je organizatoru dala „lokaciju i materijalno-tehnička sredstva”, pa je slučaj prenet i na nivo političkog.

Prema pisanju sajta Radio Slobodna Evropa, partner u organizovanju kampa Udruženju učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije je i ultranacionalistička grupa iz Rusije E.N.O.T. Korp. Ovo su potvrdili i sami oglasivši se saopštenjem na sajtu posle zatvaranja kampa.

Članovi ove grupe se dovode u vezu s ruskim paravojskama, a kako mediji navode, u pitanju su i ruski veterani koji su se borili u Ukrajini, pa i u Siriji. Takođe, navodi se i da ova grupa decu trenira s pravim oružjem – puškama i noževima.

Za E.N.O.T. Korp se vezuje i podrška terorizmu, ali i povezanost sa neonacističkim odredom “Rusih”, čijim vođama se pripisuju ubistva i mučenja.

Nasuprot učestvovanju dece i mladih u kampovima čiji su partneri ovakve grupe stoji zakon o pravima deteta i zaštitniku prava deteta koji piše Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja. Kako je ranije pisao Radio Slobodna Evropa, u prednacrtu tog zakona predviđeno je da je „obučavanje dece rukovanju i upotrebi oružja i vojnim veštinama zabranjeno u mirnodopskim uslovima“.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.