Štetan državni posao

U 2015. godini državni preduzeće DIPOS ostvarilo je dobit od 1,3 miliona evra, pokazuje finansijski izveštaj ovog preduzeća. To su sredstva koje ovo preduzeće treba da uplati u budžet Srbije, a predstavljaju 20 odsto zarade firme od izdavanja državnih nekretnina 

Ilustracija

Dipos raspolaže državnim stanovima i vilama, izdaje ih i održava. Imovina Republike Srbije kojom raspolaže DIPOS prema podacima iz njihovog finansijskog izveštaja ima vrednost od oko 70 miliona evra. Izdajući vile, stanove, poslovne prostore i garaže koje su vlasništvo svih građana Srbije DIPOS u proseku godišnje zaradi oko 5 miliona evra.

Poslovanja ali i finansiranje preduzeća Dipos, koji se bavi izdavanjem državnih nekretnina diplomatama i ostalim licima, regulisano je Ugovorom koji je Vlada Srbije usvojila 2009. godine. Tim ugovorom određeno je da 30 odsto od naplaćene zakupnine preduzeće „Dipos“ koristi za troškove svojih usluga, dok se preostali deo zakupnine od 70 odsto koristi za renoviranje i ulaganje u nepokretnosti koje su u državnoj svojini. Na kraju, ono što preostane, pripada budžetu RS.

U 2013. godini dobit DIPOS-a bila je 450 hiljada evra, 2014. bila je 440 hiljada evra, a prošle godine 1, 3 miliona evra.

DIPOS je preduzeće koje je u stopostotnom vlasništvu Republike Srbije, a u svom poslovanju ponaša se kao privatna samostalna firma.

Izdavanje stanova nije javno, ne postoje javni pozivi niti tržišna utakmica koja bi odredila cenu zakupa nekretnina od kojih su neke veoma ekskluzivne vile. U tim uslovima niz nekretnina izdaje se daleko ispod realnih cena.

Takođe, u nadležnosti DIPOS-a jeste da ovu imovinu održava i renovira, ali iako je preduzeće koje raspolaže državnim novcem, DIPOS ne sprovodi javne nabavke u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Praktično to znači da prilikom naručivanja poslova može odlučivati koje će firme izvoditi radove. Bez javnih nabavki nemoguće je odrediti da li su neki poslovi plaćeni po realnim cenama ili ih je rukovodstvo poverilo firmama koje će na poslovima zaraditi mnogo više.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.