Insajder serijal: Politika kao biznis - država kao partijski plen, četvrti deo (EMISIJA)

Drž’te lopova – gotovo u glas uzvikuju i predstavniici vlasti i predstavnici opozicije – ali jedni za druge. Dok građani svakodnevno slušaju njihove međusobne optužbe za pljačku, proneveru, korupciju - institucije ćute.

Kada bi institucije radile svoj posao po zakonima ove zemlje u zatvoru bi završili ili oni koji su krali i kradu ili oni koji su lažno optuživali da neko krade. Ovako ostaje utisak da je svima sve dozvoljeno, i da lažu i da kradu i da zbog toga niko nikada ne odgovara.

Srbija je demokratska država – u kojoj su zakoni jasni, a Ustav još jasniji – formalno su zabranjeni korupcija, kriminal, nameštanje tendera, trgovina uticajem, partijsko zapošljavanje…

Usklađeni su zakoni sa evropskim zakonima i formirane nezavisne institucije koje treba da kontrolišu šta vlast radi. U teoriji sve funkcioniše u interesu građana, a u praksi gotovo sve je podređeno pojedincima koji su bliski vlasti.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.