Insajder serijal: Politika kao biznis - država kao partijski plen, treći deo (EMISIJA)

Država „na klik” – znači da je proces digitalizacije javne uprave završen i da je Srbija pretvorena u modernu i uređenu državu koja je na usluzi građanima. U takvoj – uređenoj državi - nema birokratije. Nema ni korupcije jer se sve radi elektronskim putem. Državi tako ostaje više novca u budžetu, a građanima više vremena jer ne moraju da zbog jednog dokumenta obilaze više šaltera. Javna je tajna da se često, zbog korupcije, na šalterima dešavala - doplata već plaćenog.

https://youtu.be/Kcvjo0i7Epk

Država „na klik”, međutim, nije još u potpunosti zaživela.

Softveri, hardveri, milioni; nagli rast prihoda tek osnovanih firmi i stabilan rast dugodišnjih IT firmi; uža i šira rodbina članova Vlade, prijatelji ministara i stranačkih funkcionera - sve to vezuje se poslednih godina za sve veća ulaganja države u IT sektor, odnosno u digitalizaciju koja jeste neophodna.

Međutim, neophodna je i kontrola, ali je u ovom sektoru gotovo nemoguća jer softver spada u intelektualnu svojinu. Može da vredi i više hiljada evra i više milliona evra. Dok se javna uprava digitalizuje, kontrola koja se sprovodi, na nivou je - spore birokratije.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.