CRTA za Insajder: Zbog kampanje koja nije bila fer, kontrola izbora još važnija

Programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov kaže za Insajder da će ova organizacija posmatrati čitav izborni proces sve do proglašenja konačnih rezultata. Prema njegovim rečima, predizborna kampanja nije protekla u fer i poštenoj atmosferi zbog čega kontrola samog izbornog procesa još više dobija na značaju.

Biračko mesto, beogrardski izbori

„Imaćemo ljude na 450 biračkih mesta i posmatraćemo ceo izborni dan što podrazumeva posmatranje priprema biračkih odbora pre otvaranja biračkih mesta, praćenje izbornog procesa, ali i samo prebrojavanje glasova sve do objavljivanja rezultata. Nakon toga svakako nastavljamo posmatranje rada GIK-a do proglašenja konačnih rezultata“, kaže Nedeljkov za Insajder.

On napominje i da će CRTA imati ljude i ispred biračkog mesta, što je novina u njihovoj metodologiji posmatranja biračkih mesta.

„To smo uveli jer su u prethodnim izbornim ciklusima primećene radnje koje podižu sumnju u to da se kupovina glasova odvija ispred biračkih mesta, uočeno je prisustvo neidentifikovanih ljudi ispred biračkih mesta. Prosto želimo da budemo u mogućnosti da, ukoliko takvih slučajeva bude, možemo precizno da ih zabeležimo i izmerimo tačno u procenat koliko je bilo nepravilnosti i i koje vrste. Na taj način će javnost biti u potpunosti obaveštena kako je protekao izborni dan“, ističe Nedeljkov.

Na lokalnim izborima u Beogradu za 110 odborničkih mesta u Skupštini grada boriće se 24 liste.

Pravo glasa na predstojećim izborima ima 1.611.000 birača, koji će moći da glasaju od 7 do 20 časova. Od sedamnaest beogradskih opština, najviše biračkih mesta je u Novom Beogradu (141), a najmanje u Surčinu (27).

Izvor: Insajder