GIK: Okončan izborni postupak, dodeljeni odbornički mandati u Beogradu

Gradska izborna komisija dodelila je danas odborničke mandate listama koje su na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda 4. marta prešle cenzus.

Foto: Beta/Miloš Miškov

Izbornoj listi "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd" dodeljena su 64 mandata, izbornoj listi "Dragan Đilas - Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju" 26, listi "Aleksandar Šapić - gradonačenik" - 12 mandata i listi "Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije, Dragan Marković Palma - Jedinstvena Srbija" osam mandata.

U saopštenju se navodi da je Komisija održala 40. sednicu, na kojoj je jednoglasno usvojila tri važna akta, čime je zvanično okončan ovogodišnji ciklus izbora za odbornike Skupštine Beograda - Izveštaj o ukupnim rezultatima, Izveštaj o sprovedenim izborima i Odluku o dodeli mandata po redosledu na izbornoj listi, počev od prvog kandidata.

Na sednici je konstatovano da je podneto ukupno 197 prigovora Gradskoj izbornoj komisiji i 119 žalbi Upravnom sudu.

"Osim jednog, koji je usvojen i na osnovu čega su ponovljeni izbori na četiri biračka mesta na opštini Stari grad, svi prigovori su odbijeni ili kao neblagovremeni ili kao podneti od neovlašćenog lica, što su potvrdile i presude Upravnog suda", navodi se u saopštenju.

Novi gradonačelnik i članovi gradskog veća prema zakonu moraju biti izabrani najkasnije u roku od mesec dana od dana konstituisanja gradskog parlamenta.

Konstitutivnu sednicu saziva predsednik Skupštine iz prethodnog saziva u roku od 15 dana od dana objavljivanja rezultata izbora, a krajnji rok za njeno održavanje je dva meseca od objavljivanja konačnih rezultata.

Gradonačelnik Beograda bira se iz redova odbornika na period od četiri godine i to tajnim glasanjem većinom glasova od ukupnog broja odbornika, a kandidata za gradonačelnika predlaže predsednik Skupštine Grada.

Izvor: Beta, Insajder