Ne da(vi)mo Beograd: Kandidat priveden zbog ispisivanja natpisa „Mesto zločina“ u Hercegovačkoj

Aktivista i kandidat za odbornika Inicijative Ne da(vi)mo Beograd Radomir Lazović, priveden je zbog ispisivanja natpisa „Mesto zločina“ u Hercegovačkoj ulici, saopštio je ovaj pokret.

Privođenje aktiviste zbog natpisa u Hercegovačkoj

Na ovaj način, kako se navodi u saopštenju, Inicijativa je više puta obeležavala mesto na kome su u izbornoj noći, aprila 2016, maskirani ljudi sa bagerima porušili objekte u ovoj ulici. Te noći, podsećaju iz Inicijative, policija je uprkos pozivima građana odbila da izađe na mesto zločina, „ali su i prošli i ovaj, put pri ispisivanju natpisa 'Mesto zločina', reagovale brojne snage bezbednosti koje su ovaj put i privele našeg aktivistu“.

„Skoro dve godine od rušenja u Savamali počinioci nisu odgovarali za zločin čije zataškavanje je umnogome prevazišlo samo početno delo i tako ogolilo i demaskiralo politiku i način vladanja Srpske napredne stranke. Mehanizam koji smo prepoznali pri sprovođenju projekta 'Beograd na vodi', primenjivan je i na mnogo drugih mesta u gradu gde se otimaju javna dobra kako bi se obezbedio profit podobnim investitorima“, navodi se u saopštenju.

Natpis Mesto zločina u Hercegovačkoj
Foto: Ne da(vi)mo Beograd / Natpis Mesto zločina u Hercegovačkoj

Inicijativa Ne davimo Beograd navodi da je pokrenula „pravne procese koji će omogućiti raskidanje štetnog ugovora o ulaganju u 'Beograd na vodi'“, a insistiraće „na odgovornosti onih koji su do ovog skandaloznog posla i svega što je njegovo protivzakonito sprovođenje dovelo“.

Savski amfiteatar se, prema navodima iz saopštenja, mora vratiti u planski i pravni sistem Srbije iz kojih je odredbama ugovora isključen, a o njegovoj daljoj budućnosti mora se odlučivati na javnom konkursu i u odnosu na potrebe građana Beograda.

Inicijativa podseća da je „u prethodne tri godine protestima, akcijama, analizama ugovora, prikupljanjem dokaza, prijavama nadležnim inspekcijama, tužbama, razgovorima sa građanima, ali i spremnošću da uprkos napadima i pretnjama ne poklekne, pokazala da se neće miriti sa otimanjem ovog najvrednijeg dela grada zarad interesa investitora bliskih bahatim nasilnicima na vlasti“.

Lazović: Za grafite dolazi i marica, a za rušenje - niko

Kandidat za odbornika Inicijative Ne da(vi)mo Beograd Radomir Lazović izjavio je danas u Novom Sadu da je njegovo privođenje samo još jedan od pritisaka u kampanji za lokalne izbore u Beogradu, da tih pritisaka ima već dovoljno i da je hapšenje "samo deo" onoga što aktivisti te inicijative proživljavaju.

On je za Betu rekao da nema "specijalni komentar" povodom jučerašnjeg hapšenja, ali da je Inicijativa "spremna na činove građanske neposlušnosti", jer smatraju da je ona, posebno u slučaju rušenja u Hercegovačkoj ulicu, u beogradskom naselju Savamala, "legitimna".

"Mi želimo da zakon važi za sve i spremni smo na činove građanske neposlušnosti, jer smatrano da je ona u ovom slučaju legitimna, da sistem ne funkcioniše onako kako bi trebalo, a to je da zaštiti građane od bahatih nasilnika na vlasti kakvi su Siniša Mali, Goran Vesić i ostala ekipa", rekao je Lazović.

On je ponovio da Inicijativa Hercegovačku ulicu smatra "mestom zločina", te da su nekoliko puta do sada tu ulicu tako tako i obeležavali.

"Ono što je indikativno jeste da se na takve minorne stvari, kao što je pisanje po trotoaru, pojavi policija, dve patrole žandarmerije, dve komunalaca i dve ekipe obezbeđenja, pa još prođe tuda slučajno i marica, a kada se rušilo u Hercegovačkoj niko se nije pojavio", rekao je Lazović.

Dodao je da hapšenje pokazuje upravo taj "besmisao i paradoks", podsećajući da je prošlo gotovo dve godine od rušenja, a javnost još "nema informacije, niti postupanje policije i tužilaštva".

Izvor: Insajder, Beta