Ne davimo Beograd: Na području Savskog nasipa ne važe zakoni ni pravila

Inicijativa Ne davimo Beograd saopštila je danas da je započela, kako navode, prvu “A“ fazu izgradnje objekta nasred Savskog nasipa u želji da se "skuće".

"Gradnja" na Savskom nasipu

Iz Inicijative ističu da time ukazuju na odsustvo volje nadležnih da reše ovaj višegodišnji problem nelegalne gradnje na Savskom nasipu.

“U prvu ’A’ fazu izgradnje u objekat je za sada ugrađeno preko tri kubika peska tip ’Dunavac’, preko 200 betonskih blokova i ostalog građevinskog materijala uz pomoć pet radnika koji su bez obzira na teške vremenske uslove završili ovu fazu izgradnje nekoliko sati pre roka. Ako se lepo vreme za ovo doba godine nastavi i narednih dana gradnja će biti nastavljena i završena u rekordnom roku“, navode iz Incijative.

Osim toga, oni ističu da “na području Savskog nasipa nikakvi zakoni ni pravila ne važe“.

“Zato smo odlučili da se skućimo ovde, jer kao i mnogima koji su već ovde izgradili kuće, nama naši stanovi nisu dovoljni. Mi smo ljudi pod stresom i kako bi rešili naše potrebe za odmorom i relaksacijom uzeli smo lopate u ruke i počeli gradnju“, rekao je predstavnik Inicijative “Ne da(vi)mo Beograd“ Dobrica Veselinović.

On je dodao da mora da se zahvali „raznim inspekcijama i policiji što nisu izašli na teren“, jer su, kako navodi, tako pokazali da im je zaista stalo da građani rade šta god žele gde god to žele dokle god su bogati i uticajni.

Iz Inicijative poručuju i da će izgradnja brzo biti završena “kako bi sa prvim zracima prolećnjeg sunca samo oni mogli da uživaju u lepotama Save“.

“Bolje samo nama da bude super na Savskom nasipu, nego da svi građani uživaju u prirodi”, naveo je Veselinović.

Kako poručuju, pitanje očuvanja Savskog nasipa i rešavanje nagomilane nelegalne gradnje koja ga ugrožava, od životnog je značaja za grad Beograd.

“Savski nasip predstavlja zaštićeno područje vodoizvorišta, područje koje štiti Novi Beograd od poplava, i vredan prirodni resurs i stanište ptica. Nažalost, nebrigom, nečinjenjem i bahatim ponašanjem pojedinaca Savski nasip je ugrožen i pretvoren u zagrađenu privatnu zonu“, zaključuju oni u saopštenju.