Održani ponovljeni izbori u Beogradu, bez većih nepravilnosti

Na četiri biračka mesta u opštini Stari grad održani su ponovljeni izbori za odbornike za Skupštine grada Beograda i zatvorena su biračka mesta. Kako su saopšrile posmatračke misije CRTA i Cesid u toku je brojanje glasova.

Lokalni izbori u Beogradu zakazani su za 4. mart

Posmatračka misija organizacije Cesid saopštila je da osim vođenja paralelnog biračkog spiska na BM 2 njihovi posmatrači nisu zabeležili druge nepravilnosti u toku današnjeg dana.

Izbori se ponavljaju jer je na tim biračkim mestima utvrđeno da je broj glasačkih listića u kutiji bio veći od broja birača zaokruženih na izvodu iz biračkog spiska.

CRTA je saopštila da su na dva biračka mesta zabeleženi slučajevi vođenja paralelnih evidencija birača koji su izašli na glasanje, nezavisno od službene evidencije u izvodu iz biračkog spiska.

"U oba slučaja su predsednici i članovi biračkih odbora reagovali i oduzeli spiskove članovima biračkih odbora koji su vodili paralelne evidencije", navodi CRTA.

Izbori se ponavljaju na biračkim mestima broj dva - OŠ "Braća Baruh", biračkom mestu broj 21 - Nacionalna služba za zapošljavanje, biračkom mestu broj 37 - Mesna zajednica "Terazije" i na biračkom mestu broj 40 - OŠ "Mihailo Petrović Alas".

Gradska izborna komisija jednoglasno je usvojila prigovor birača Miloša Martinovića i poništila izbore na ovim biračkim mestima.

Pravo glasa imaju 5.384 građanina.

Organizacija CRTA je jutros saopštila da su sva četiri biračka mesta otvorena na vreme.

"Na ovim biračkim mestima izbori se ponavljaju, jer je Gradska izborna komisija utvrdila da je na tim biračkim mestima broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji 4. marta bio veći od broja birača koji su zaokruženi na izvodu iz biračkog spiska", saopštila je CRTA.

Izbori za 110 odbornika Skupštine Beograda održani su 4. marta i na njima su učestvovale 24 liste, a samo četiri su prešle cenzus.

Najviše glasova osvojila je lista Srpske napredne stranke koja će imati 64 mandata, na drugom mestu je koalicija okupljena oko Dragana Đilasa sa 26 mandata, na trećem mestu je lista Aleksandra Šapića sa 12 mandata, a na četvrtom lista SPS-JS sa osam mandata.

Ponovljeno glasanje neće uticati na promenu rezultate izbora.

Nakon izbora, posmatračka misija Crta ocenila je da izbori za odbornike Skupštine Grada Beograda nisu bili u skladu s međunarodnim standardima za slobodne i fer izbore, ali da nepravilnosti koje su zabeležene ipak nisu mogle da promene ishod izbora.

Izvor: Beta