Opozicija na protestu ispred RTS-a tražila ostavke rukovodstva

Više opozicionih stranaka zatražilo je večeras na protestu ispred zgrade RTS-a ostavke direktora i urednika informativnog programa RTS-a, poštovanje medijskih zakona i standarda, kao i "otvaranje medijskog prostora" za opoziciju radi objektivnog i profesionalnog informisanja građana.

Protest ispred RTS-a

Na protestu su lideri opozicionih stranaka – lider Pokreta slobodnih Građana Saša Janković,  predsednik Nove stranke Zoran Živković, predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, lider Levice Srbije Borko Stefanović, predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, lider Pokreta za preokret Janko Veselinović, kao i Marko Bastać iz Udruženja građana „Šta radite bre“. Na skupu su i predstavnici Inicijative Ne da(vi)mo Beograd.

 

Lideri opozicije na protestu ispred RTS-a
Foto: Srđan Ilić / Lideri opozicije na protestu ispred RTS-a

Protestu su se pridružili i Dušan Ivković i Srbijanka Turajlić. 

Srpska napredna stranka, reagujući na protest opozicije ispred RTS-a, optužila je predstavnike opozicije da su protestom želeli da pošalju ružnu sliku Srbije u svet, ali da u tome nisu uspeli.

Demonstranti nose transparente sa natpisima „Protiv medijskog mraka“, „Protiv nenormalnog“, „Manje rasvete, više prosvete“, kao i stranačke zastave i grb glavnog grada. Okupljeni su vikali i "Ostavke, ostavke".

U 19:30 časova, kada počinje Drugi dnevnik, okupljeni su počeli da duvaju u pištaljke.

Protest ispred RTS-a
Foto: Mina Milanović / Protest ispred RTS-a

Profesor Fakulteta političkih nauka i član Pokreta slobodnih građana Srbije Rade Veljanovski rekao je da se na programu RTS-a može videti samo jedna opcija i jedan lider i dodao da RTS "pravi svetog Aleksandra Vučića".

On je kolegama sa RTS-a rekao da nije tačno da predsednici vlade i države treba da budu najviše na programu i upitao ih po kojim se to standardima čini i profesionalnim normama.

Reditelj i član Narodne stranke Siniša Kovačević rekao je da su ispred RTS-a došli sa zahtevom da se istina i reč oslobode.

On je rekao da se narod okuplja na svakih nekoliko godina u reprizama na mestu gde treba da postoji javni medijski servis i kuća demokratije, ali da RTS to danas nije već da je "javna kuća koja izvršava svako gazdino naređenje".

"Evo nas pred kućom repriza serija, serija razbribriga koje se emituju sve dok ih ne naučimo napamet, dok se serije koje upućuju na slobodnu misao i kritiku i osionost vlasti drže zakatančene", rekao je Kovačević.

Okupljeni su protest završili porukom "Vidimo se uskoro na ovom ili nekom drugom rasprostranijem mestu". Nakon toga, demonstranti su nastavili da uzvikuju: "Ostavke, ostavke".

 

Podsetimo, sastanak predstavnika opozicionih stranaka s predsednikom i članom Upravnog odbora RTS - Vladimirom Vuletićem i Zoranom Panovićem, na kojem su razgovarali o poštovanju medijskih zakona i standarda, održan je juče u zgradi RTS-a.

Predstavnik Pokreta slobodnih građana (PSG) Rade Veljanovski rekao je novinarima da na sastanku nisu dobili zadovoljavajući odgovor.

Povodom zahteva opozicije, predsednik Upravnog odbora RTS-a Vuletić je rekao da su njegova i ostavke direktora i urednika informativnog programa RTS-a regulisane zakonom o javnim servisima i da oni mogu biti i smenjeni ukoliko prekrše propise.

On je dodao da ne može da odgovori na zahteve predstavnika opozicije za "otvaranje medijskog prostora javnog servisa", jer Upravni odbor može da reaguje samo na analizu programa koju priprema Programski savet RTS.

Vuletić je rekao da je od Programskog saveta tražio tu analizu, da očekuje da će je uskoro dobiti i da će tada odgovoriti opoziciji.

Mina Milanović, Dijana Babić