Rakić-Vodinelić: Uložićemo prigovor GIK-u zbog liste Belog

Nosilac liste "Da oslobodimo Beograd" na predstojećim izborima za gradsku vlast, Vesna Rakić-Vodinelić pozvala je danas ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića da odgovori da li je autentična ili je falsifikovana lična karta izdata na ime Ljubiše Preletačevića - Belog. 

Vesna Rakić Vodinelić

Navodeći da izborni proces u Beogradu "liči na cirkus", Vesna Rakić-Vodinelić je ocenila da ministar "mora da odgovori na više pitanja pre no što razmisli o tome hoće li podneti ostavku zbog strašne uloge države u zloupotrebi izbornog procesa".

"Nakon situacije s ličnom kartom koja je izdata na ime lica koje se zove Ljubiša Preletačević - Beli, šala mora da prestane. Ako je lična karta autentična, da li je rezultat prethodne procedure promene imena i prezimena? Koliko je ličnih karata u toku izbornog postupka bilo izdato u proceduri koja je trajala nešto kraće od 12 časova", upitala je Rakić-Vodinelić.

Ona je najavila da će predstavnici te liste uložiti prigovor na odluku Gradske izborne komisije (GIK) o proglašenju izborne liste pod nazivom "Ljubiša Preletačević Beli - Zato što volimo BELOVGRAD" i dodala da će u slučaju da GIK ne usvoji prigovor, uputiti žalbu Upravnom sudu.

"Obratićemo se i MUP-u na osnovu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja sa pitanjima na koja zbog hitnosti postupka moraju da odgovore u roku od 48 časova, a ako to ne učine, obratićemo se Povereniku za informacije od javnog značaja", navela je Rakić-Vodinelić.

Njenu izjavu je prenela Demokratska stranka koja uz Socijaldemokratsku stranku, Novu stranku i Zelenu ekološku partiju - Zelene, čini listu "Da oslobodimo Beograd".

Gradska izborna komisija je juče donela zaključak o otklanjanju nedostataka za izbornu listu pod nazivom "Ljubiša Preletačević Beli - Zato što volimo BELOVGRAD", i u saopštenju navela da ovlašćeni podnosilac izborne liste ima rok od 48 sati od časa dostavljanja zaključka da otkloni nedostatke.

Upravni sud je ranije listu Ljubiše Preletačevića Belog za izbore u Beogradu 4. marta poništio uz obrazloženje da njen naziv nije u skladu s Uputstvom za proglašenje izborne liste.

Kako je Insajder objavio, uoči prošlogodišnjih predsedničkih izbora ličnu kartu s imenom Ljubiše Preletačević Belog nadležne institucije nisu izdale, dok ove godine za to nije postojala prepreka. Istovremeno, sve ovo što se desilo prethodnih dana u vezi sa listom „Ljubiša Preletačević Beli – Zato što volimo BELOVGRAD“, otvara niz pitanja na koje nadležni moraju da daju odgovore.

Izvor: Beta, Insajder