Šutanovac: Strateška koalicija i za parlamentarne izbore

Predsednik Demokratske stranke i kandidat koalicije "Da oslobodimo Beograd - DS, SDS, Nova, ZEP-Zeleni" za gradonačelnika Beograda Dragan Šutanovac izjavio je da je želja DS da ta koalicija ima strateški karakter i da kao ujedinjene demokrate učestvuju na sledećim parlamentarnim izborima.

Dragan Šutanovac

"U ovom trenutku smo napravili koaliciju koja ima jasnu ideološku potku i koja nastupa na beogradskim izborima 4. marta, a naša želja je da koalicija ima i strateški karakter i da nastavimo da kao ujedinjene demokrate konkurišemo na sledećim izborima za Republiku", rekao je Šutanovac u intervjuu agenciji Beta.

Na pitanje da li postoji mogućnost da te stranke posle beogradskih izbora zajedno nastupaju u Skupštini Srbije, Šutanovac je rekao da je i ta tema otvorena.

"Smatram da bi ujedinjena demokratska opozicija u parlamentu imala mnogo jači prodor u odnosu na ono što se dešava trenutno u Skupštini Srbije, ali je trenutni imperativ da ostvarimo što je mogući bolji rezultat u Beogradu i tri opštine u kojima nastupamo, a posle ćemo se dogovarati za dalje", kazao je Šutanovac.

On je rekao da u toj koaliciji postoji prostor i za druge stranke na političkoj sceni Srbije koje su takođe demokratske i koje ne biraju ni protivnika ni politički trenutak ni problem, već idu sa rešenjima, bez obzira o kojim uslovima se radi.

Upitan o mogućnosti vanrednih parlamentarnih izbora ove godine, Šutanovac je rekao da je njegova procena da će ova godina biti godina pripreme obavezujućeg sporazuma Prištine i Beograda, a da će nakon tog sporazuma doći do izbora za državni parlament.

On je ponovio da koalicija okupljena oko DS posle beogradskih izbora sigurno neće sarađivati u Skupštini grada sa strankama koje su trenutno na vlasti, a da će razgovarati sa strankama koje pređu cenzus.

"Ukoliko imamo većinu, dogovorićemo se mislim vrlo jednostavno, s tim što će koalicija 'Da oslobodimo Beograd' insistirati pre svega na poštovanju naših obećanja. Mi smo dali realna obećanja, u našim obećanjima nema kula i gradova, nema brzih metroa. Mi smo obećali stvari koje se mogu vrlo jednostavno s malim sredstvima učiniti. To je nešto na čemu ćemo insistirati", rekao je lider DS-a.

Govoreći o izgradnji metroa, Šutanovac je rekao da je to važna stavka i da će DS raditi na tome, ali da ne može da obeća da će to biti završeno za četiri godine, navodeći da je podjednako važan projekat i fabrika za preradu otpadnih voda, jer je Beograd danas jedini grad na Dunavu koji otpadne vode izliva u dve reke.

Prema njegovim rečima, Beogradu je neophodan novi most, ali ne treba da se sruši Stari savski most, već da dobije neku drugu namenu.

Izvor: Beta