TS: Lista Aleksandar Vučić i dalje najzastupljenija na naslovnim stranicama

Lista Aleksandar Vučić i dalje je najzastupljenija na naslovnim stranicama dnevne štampe u Beogradu, sa 245 pojavljivanja u pozitivnom kontekstu, što je za 70 više od svih ostalih lista zajedno, pokazuje analiza organizacije Transparentnost Srbija posle šest nedelja kampanje za beogradske izbore.

Analiza TS

Transparentnost navodi da je za dominaciju najzaslužniji predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić, čije ime nosi lista, i koji je, kao predsednik države i kao predsednik partije, bio na naslovnim stranicama 155 puta. Od toga 135 u pozitivnom kontekstu, sedam u neutralnom i 13 u negativnom.

Siniša Mali pojavio se 33 puta u pozitivnom i tri u negativnom, Goran Vesić 11 puta u pozitivnom i jednom u negativnom, a Zoran Radojičić svih 11 puta u pozitivnom.

Ukupno su lider, kandidati i SNS osvanuli na naslovnim stranicama 283 puta, od toga 245 u pozitivnom i 10 u neutralnom tonu. Svih 28 pojavljivanja u negativnom kontekstu bilo je na naslovnim stranicama lista "Danas".

Sve ostale liste zajedno imaju 173 pojavljivanja u pozivnom kontekstu, navela je TS.

Analiza TS
Foto: Transparentnost Srbija / Analiza TS

Đilas – od 110 članaka, 64 u negativnom tonu

Druga po broju naslovnih je lista Dragan Đilas, ali je od 110 članaka, 64 u negativnom tonu, od toga 58 u tabloidima.

Od 43 objave o listi okupljenoj oko Demokratske stranke "Da oslobodimo Beograd" na naslovnim stranicama devet dnevnih listova, 30 (70 odsto) je u pozitivnom kontekstu. Aleksandar Šapić dobio je manje prostora na naslovnim stranicama, ali i veći negativni publicitet - devet od 30 je pozitivno, a 12 negativno.

Lista Dosta je bilo i Dveri ima 20 pozitivnih, sedam neutralnih i pet negativnih pojavljivanja.

Liste "Ivica Dačić" i "Vojislav Šešelj" nisu imali nijednu negativnu objavu, pri čemu socijalisti "imaju" 41 članak, a radikali 15.

Lista Ljubiša Preletačević i Luka Maksimović bila je na naslovnim stranicama 17 puta, od toga 11 u pozitivnom i dva u negativnom tonu, LDP i Čedomir Jovanović 11 puta, od toga po pet pozitivnih i negativnih, pri čemu je sve negativne "pokupio" Čedomir Jovanović u Kuriru.

Ne davimo Beograd pojavljuje se sedam puta u pozitivnom kontekstu, od toga šest puta na naslovnim stranicama lista Danas, i dva puta u neutralnom kontekstu.

Nema značajnih promena

U odnosu na presek koji je TS objavila posle četiri nedelje kampanje, nema značajnih promena po pitanju raznovrsnosti ponude na naslovnim stranicama pojedinih listova. U 24 sata, od 69 registrovanih članaka 68 su posvećeni lideru i kandidatima sa liste SNS, a jedan "utešni" je dobio Aleksandar Antić (SPS). U Novostima Vučić i SNS imaju 26 pozitivnih, Đilas pet negativnih i socijalisti četiri pozitivne vesti na naslovnim stranicama.

Ako se ne računa "Politika" koja je objavila spisak svih potvrđenih lista, ali na čijim naslovnim stranicama dominira Vučić, najširi spektar političkih opcija je predstavljen na naslovnim Danasa (ukupno 14, od toga 10 ima najmanje tri pojavljivanja u pozitivnom kontekstu). Kurir je, uvođenjem rubrike "Lokalni izbori" na naslovnoj, "obogatio" ponudu i na naslovnim se pojavljuju predstavnici 10 lista.

Izvor: Beta