Sporni mehanizam gasifikacije vredan stotine miliona evra

Spornim poslovima Javnog preduzeća Srbijagas na gasifikaciji Srbije, koji su predmet interesovanja Tužilaštva za organizovani kriminal, Insajder se bavio pre tri godine. Tada smo objavili da je Srbijagas tokom nekoliko godina sa privatnim firmama, bez tendera, ugovorio radove vredne najmanje 240 miliona evra za izgradnju mreže manjih gasovoda širom Srbije.

Istraživanje Insajdera je pokazalo da je osmišljen ceo mehanizam koji omogućava da zapravo na prvi pogled niko nije odgovoran za to što se poslovi privatnim firmama dodeljuju mimo zakona i po cenama višim i do 20 odsto od predviđenog zvaničnim planovima.

Glavni princip u gasifikaciji je da onaj ko finansira izgradnju postaje istovremeno i vlasnik gasovoda i snosi rizik celog posla. Posle velikog poskupljenja gasa 2008. Srbijagas na čelu sa socijalistom Dušanom Bajatovićem preuzima finansiranje izgradnje novih gasovoda bez obzira na pad potrošnje.

Pod paravanom javno-privatnog partnerstva, Srbijagas privatne firme angažuje praktično kao izvođače radova. Iako sve finansira Javno preduzeće, za ove unosne poslove uglavnom ne raspisuju tenderi, tako što se privatne firme jednostavno proglašavaju strateškim partnerima uprkos tome što ne ulažu svoja sredstva.

Ugovori su trojni, odnosno strateško partnerstvo sklapaju opština ili grad u kojoj se gradi gasovod, Javno preduzeće Srbijagas i privatna firma. Iako sve plaća Srbijagas, privatnu firmu koja izvodi radove bira opština i tako praktično niko nije odgovoran. Opština na svako pitanje o načinu izbora izvođača upućuje na investitora, odnosno Srbijagas, a Srbijagas na opštinu koja je formalno izabrala izvođača radova.

Prema istraživnju Insajdera, od 2007. zaključno sa 2012. godinom Srbijagas je sa privatnim firmama ugovorio poslove gasifikacije vredne najmanje 242 miliona evra, a skoro sve ove poslove dobilo je samo pet privatnih firmi: DM invest, Millennium Team,Visokogradnja Inženjering, Promont i firma Bobar Beška.

Detaljnije pogledajte u trećoj epizodi serijala Energetski (ne) sporazum.

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.