Ko će konačno predložiti Skupštini usvajanje izveštaja o zloupotrebama na Kosovu? (VIDEO)

Anketni odbor za Kosovo i Metohiju, još pre dve godine, usvojio je izveštaj u kom su potvrđena istraživanja Insajdera, objavljena u serijalima “Patriotska pljačka”, o tome  da su se na Kosovu i Metohiji dešavale brojne zloupotrebe novca iz budžeta Srbije, koji je godinama izdvajan pod izgovorom pomoći ugroženim Srbima na Kosovu, a koji do njih nije stizao.

U izveštaju Anketnog odbora je utvrđeno da su  od 2000. do 2012. godine na Kosovu I Metohiji  utrošena budžetska sredstva u iznosu od 2,8 milijardi evra. Tim novcem su se plaćale zgrade i putevi koji nikada nisu završeni, utvrđene su brojne zloupotrebe u zdravstvu, preplaćeni projekti i sumnjive javne nabavke.

Ni nakon dve godine od kada je Anketni odbor završio ovaj izveštaj, on nije stavljen na dnevni red Skupštine.

U novom sazivu skupštine u utorak je formiran i novi Odbor za Kosovo i Metohiju.

Insajder.net je članove novog saziva Odbora pitao da li će u ovom mandatu konačno predložiti stavljanje izveštaja Anketnog odbora na dnevni red.

Predsednika Odbora za Kosovo i Metohiju i u ovom sazivu je Milovan Drecun, poslanik SNS-a. On kaže da činjenica da Izveštaj nije usvojen u Skupštini nije smela da bude prepreka da nadležne državne institucije sprovedu preporuke iz tog izveštaja, a na pitanje Insajder.neta zašto on kao poslanik nije predložio da se izveštaj Anketnog odbora stavi na dnevni red Skupštine, jer na to ima pravo kao i svaki poslanik, Drecun kaže da je to u rukama predsednice Skupštine Maje Gojković.

"Ja sam predložio oformiranje ankentog odbora koji, kad je završio rad, usvojio je Izveštaj, a za ovo ostalo treba da se obratite predsednici skupšine", kaže Drecun, koji nije želeo da "spekuliše oko toga" zašto se to do sada nije uradilo.

Na pitanje Insajdera koja je suština izveštaja Anketnog odbora, ako ga dve godine svi ignorišu, Drecun odgovara da je izveštaj napravljen, da su "utvrđene neke nepravilnosti" i da je on dostupan i javnosti, i nadležnim organima, zbog čega sve što je rađeno ima svrhu.

Novinari Insajdera više puta su odgovor na ovo pitanje pokušali da dobiju od ponovo izabrane predsednice parlamenta Maje Gojković, ali ona to mesecima ignoriše.

"Izveštaj treba staviti na dnevni red"

U novom sazivu Odbora za KiM je i jedan poslanik DSS-a, Slaviša Ristić. Na toj funkciji ga po potrebi menja Sanda Rašković Ivić, koja je od 2005. do 2007. bila predsednica Kordinacionog centra za Kosovo i Metohiju.

Za Insajder.net ona navodi da nije upućena u detalje koji su navedeni u Izveštaju, ali da je saznala da nije bilo velikih zloupotreba u vreme kada je ona bila na čelu Koordinacionog centra.

"Ja mislim svaako da bi isveštaj trebalo da dođe na dnevni red, jer koliko se ja znam, on nije usvojen u Skupštini, a smatram da svaki izveštaj valjda mora da ima za krajnji cilj  da bude ili usvojen ili odbijen".

Ime Sande Rašković Ivić ne pominje se u izveštaju, iako je Anketni odbor zaključio da je, i kada je ona bila na čelu Odbora, bilo zloupotreba sa otkupom stanova novcem iz budžeta Srbije.

Otkup nekretnina bio je tajni projekat države Srbije, koji je otkriven u serijalu "Patriotska pljačka". Pod izgovorom zbrinjavanja socijalno ugroženih Srba na Kosovu, preko mreže posrednika, država je od 2003. do 2011. platila milione evra za kuće i stanove kosovskih Albanaca, po nerealno visokim cenama. Nekretnine su zatim dodeljivane ljudima sa političkim vezama.

Za otkup stanova ne severu bio je zadužen Kosovsko-mitrovački okrug, a sredstva su se obezbeđivala iz budžeta Srbije, preko Koodinacionog centra za Kosovo.

Anketni odbor zaključio je u izveštaju da se brojne zloupotrebe sa otkupom nekretnina desile u periodu dok je na čelu koordinacionog centra bio Nebojša Čović, a dolaskom Sande Rašković Ivić na to mesto, u posao uvode novi posrednici, koji uz proviziju nastavljaju da otkupljuju nekretnine od kosovskih Albanaca.

Sanda Rašković Ivić podseća da njena stranka nije imala predstavnike u Skupštini u trenutku kada je Izveštaj bio gotov, ali da je "pobočnim kanalima" čulda da je u vreme kada je ona vodila Koordinacioni centar, "sve manje-više bilo čisto, koliko može da bude". "Uvek imate na lokalu kada neko pravi neke brljarije, a da vi za to ni ne znate, niit možete da odgovarate, uglavnom to mi je bilo zančajno da saznam. Np, svejedno bi bilo dobro da to bude podeljeno poslanicima i da to svi poručimo i da se taj izveštaj ili izglasa, usvoji ili odbaci i onda naravno  da to ne bude mrtvo slovo na papiru", rekla je Rašković Ivić.

Kako je objavljeno u setrijalu Insajdera, Iza čitavog projekta je, prema rečima Milorada Todorovića, nekadašnjeg visokog funkcionera DSS-a, stajao njegov tadašnji stranački kolega, Marko Jakšić.

Nije poznato da li se tužilaštvo bavilo odgovornošču onih koji su budžetskim sredstvima upraljvali posle 2005.

Foto: Srđan Ilić

Istrage i odbijene optužnice

Nekoliko meseci nakon što je objavljeno da je Anketni odbor završio izveštaj, Tužilaštvo za organizovani kriminal je pokrenulo istragu protiv Nebojše Čovića, šefa koordinacionog centra od 2001. do 2005, bivše sekretarke Koordinacionog centra Anđelke Radenković, bivšeg načelnika Kosovskomitrovačkog okruga Dragana Kalabe i vlasnika privatnih firmi Komgrap gradnja, Daki i Masters koji su osumnjičeni za pribavljanje protivpravne imovinske koristi u iznosu od oko 10 miliona evra.

Tužilaštvo je podiglo prvu optužnicu protiv Čovića i još šest osoba u decembru 2015, ali je Viši sud odbio optužnicu uz obrazloženje da ona nije propisno sastavljena.

Nakon toga u januaru ove godine, Tužilaštvo ponovo podiže optužnicu koju, ponovo, dva  meseca kasnije Viši sud u Beogradu odbija uz obrazloženje da Tužilaštvo za organizovani kriminal treba da dopuni istragu sa  "između ostalog, veštačenjem zgrada na Kosovu za koje se u optužnici navodi da nisu ni izgrađene".

Takođe je traženo i saslušanje više Albanaca sa KiM kao svedoka.

Istovremeno Čović u izjavama za medije demantuje navode iz optužnice I tvrdi kako se protiv nejga vodi politička hajka bivšeg režima.

Bez izveštaja o sprovođenju preporuka Anketnog odbora

Vlada Srbije je imala godinu dana da sprovede preporuke iz izveštaja Anketnog odbora, ali je do danas ostalo nejasno da li su i kako preporuke sprovedene. Istraživanje Insajder.neta je pokazalo da, primera radi, ni danas nisu centralizovane informacije o tome koliko novca odlazi za Srbe na Kosovu, niti je poznato ko i kako kontroliše da li taj novac stiže do onih kojima je namenjen.

Prema podacima koje smo dobili od skoro svih ministarstava i Kancelarije za Kosovo i Metohiju o sredstvima koja su od 2012. do danas odvajana za to područje i dalje ne postoji sveobuhvatna kontrola trošenja novca namenjena za to područje. 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.