Ministarstvo finansija bez odgovora o kontroli poslovanja “srpskih” firmi na Kosovu

Nakon nejasnog odgovora koji smo dobili od Poreske uprave, da oni sprovode svoje nadležnosti na Kosovu “u okviru objektivnih mogućnosti”, Insajder.net je od Ministarstva finansija zatražio dodatno objašnjenje kontrole poslovanja preduzeća koja imaju kosovske adrese, a registrovana su u srpskom registru privrednih subjekata.

Ministarstvo finansija

Međutim, uz konstataciju da su naša pitanja u nadležnosti Poreske uprave, Ministarstvo finansija nam je prosledilo odgovor koji smo već dobili od Poreske uprave, a na koji smo se i pozvali, tražeći od njih pojašnjenje.

Na ovaj način smo ostali uskraćeni za objašnjenje kakve su to objektivne mogućnosti sprovođenja finansijskih zakona Srbije, pa samim tim i naplate poreza u slučaju srpskih firmi s adresama u Prištini.

Ministarstvo finansija nije nam odgovorilo ni na pitanje da li u pogledu njihovog kontrolisanja postoji saradnja s Poreskom administracijom Kosova.

U skladu s državnom politikom da je Kosovo deo Srbije, domaće kompanije mogu prebaciti svoje firme na Kosovo, a prema našem istraživanju, tokom poslednjih nekoliko godina više od 80 firmi preregistrovano je u APR-u na nekoliko istih adresa u Prištini. Prema istraživanju Insajdera, preregistracija firmi na teritoriju Kosova predstavlja još jedan mehanizam prevare.

Na osnovu odgovora nadležnih institucija, i dalje nije jasno kako se i da li kontroliše finansijsko poslovanje ovih kompanija, odnosno da li one samo zvanično posluju u Srbiji, a realno rade bez ikakvog nadzora, na "ničijoj zemlji”.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.