Ministarstvo pravde: Sprovođenje sudskih odluka zavisi od objektivnih okolnosti na terenu

Zahvaljujući zvaničnoj politici da je Kosovo deo Srbije, domaćim firmama dozvoljeno je da svoja sedišta u srpskom APR-u registruju na teritoriji Kosova, iako nije jasno da li nakon toga one na bilo koji način polažu račune državnim institucijama, pa ni da li državi plaćaju porez. Nakon Poreske uprave i Ministarstva finansija, koji za Insajder navode da svoje nadležnosti na KiM sprovode u okviru objektivnih mogućnosti, isti odgovor dobili smo i od Ministarstva pravde.

Prema istraživanju Insajdera, mogućnost registrovanja firmi na Kosovu masovno se koristi za prevare u kojima firme sa teritorije centralne Srbije kupuju robu na odloženo plaćanje, a zatim se prebacuju na Kosovo i tako izbegavaju plaćanja svojih dugovanja.

S obzirom da naši sudski izvršitelji nemaju nadležnosti na Kosovu, pitanje je da li su kompanije koje su im prodale robu i koje su oštećene preregistracijom svojih dužnika, uopšte u mogućnosti da naplate  potraživanja,  čak i nakon sudskih presuda.

Tim povodom pitali smo Ministarstvo pravde kako se i da li na teritoriji Kosova i Metohije  sprovode odluke srpskih sudova i vrši naplata dugovanja srpskih firmi sa sedištem na KiM, kao i da  li u ovoj oblasti postoji saradnja sa kosovskim institucijama?

U dopisu Insajder.netu Ministarstvo pravde navodi samo da funkcionsianje sudova zavisi od objektivnih okolnosti na terenu.

“Sudovi na teritoriji AP Kosovo i Metohija, u skladu sa zakonom, izvršavaju sudske odluke, osim ukoliko objektivne okolnosti na terenu (uzimajući u obzir situaciju koja postoji na teritoriji KiM), odnosno u postupku izvršenja, ne izazivaju problem sa samim izvršenjem.
Međutim, problemi sa postupkom izvršenja postoje, kako na teritoriji AP Kosovo i Metohija, tako i na ostalim delovim Srbije”.

Prema istraživanju Insajder.neta, ne postoje izvršitelji koji odluke sudova u Srbiji sprovode na teritoriji Kosova.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.