Brnabić za Insajder o bespravnom objektu na Kopaoniku: Nije normalno očekivati da znam odgovor na to pitanje (VIDEO)

Predstavnici nadležnih institucija mesecima ne reaguju na bespravnu gradnju restorana od preko 1.000 kvadrata na Pančićevom vrhu na Kopaoniku, u zaštićenoj zoni Nacionalnog parka. Priču o gradnji nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu i javnosti nepoznatoj investitorki Snežani Mitković otkrio je BIRN u novembru prošle godine. U to vreme je i Ministarstvo građevine izdalo rešenje o rušenju, koje je madležno Ministarstvo nedavno dostavilo na zahtev novinara Insajdera, a iz čega se vidi da već mesec dana postoji naredba nadležne institucije da se objekat sruši, ali je umesto toga u međuvremenu otvoren. Na pitanja novinara Insajdera zašto se objekat ne ruši i zašto država ignoriše kršenje zakona, ne odgovaraju ni nadležna ministarstva, ni Opština Brus. Pitanja smo između ostalog uputili i Ministarstvu odbrane jer su prema istraživanju Insajdera i oni nadležni pošto se objekat nalazi u blizini vojnih objekata i za bilo kakvu gradnju je neophodna saglasnost tog Ministarstva i Vojske, u skladu sa zakonom.

Ana Brnabić

Zbog činjenice da nijedna nadležna institucija ne odgovara na pitanja Insajdera o tome kako je moguće da neko mesecima bez adekvatnih dozvola gradi ovoliki objekat, kao i zbog čega on još nije srušen, pitanje o tome novinari Insajdera postavili i premijerki Ani Brnabić na današnjoj konferenciji za štampu u Osnovnoj školi "Drinkа Pаvlović" gde je održan prvi ogledni čаs nа kojem se koristio digitаlni udžbenik.

Imajući u vidu da je očigledno da država ćuti na nelegalni objekat od preko 1000 kvadrata na strateški važnom mestu, predsednicu Vlade smo pitali ko stoji iza investitorke Snežane Mitković koja je izgradila bespravni objekat na najvišem vrhu Kopaonika. Predsednica Vlade je međutim rekla da nije u redu što joj postavljamo to pitanje jer ona ne može da zna detalje slučaja da bi mogla da odgovori na to pitanje, ističući da se kao predsednica Vlade bavi „strateškim pitanjima“.

„Ministarstva se bave svojim resorima. Onda imamo inspekcije, agencije i sve ostale koji se bave svojim poslom. Potpuno je neverovatno da ne najavite takvo pitanje i da očekujete od mene da ja znam ko stoji iza Snežane neke....Dakle, ako stvarno želite odgovor molim Vas pošaljite to mom kabinetu ili pre ovakvih događaja, pa ću da Vam odgovorim“, izjavila je Brnabić.

Šta je (u stvari) zabrinjavajuće?

Na pitanje da li je upoznata sa slučajem, Brnabić je odgovorila da jeste upoznata, ali da „ne zna ko stoji“ niti ko je „uopšte investitor“.

„Upoznata sam sa slučajem, ali više bi bilo zabrinjavajuće da ja Vama sada kažem ‘Da, znam ko je’ ali da ne znam koliko smo novca odvojili za Konekted skuls program i kako taj projekat ide. Mislim da bi to bilo zabrinjavajuće“, izjavila je Brnabić.

Na konstataciju novinara Insajdera da je zabrinjavajuće da neko izgradi objekat od preko 1.000 kvadrata na takvoj lokaciji i to bez građevinskih dozvola, a da institucije ne odgovaraju na pitanja, i da je to razlog zbog čega je pitanje postavljeno upravo njoj kao predsednici vlade, Brnabić je odgovorila da je „nenormalno“ da ona u tom trenutku zna odgovor na to pitanje.

„Dobićete odgovor na ovo pitanje, ali neće dobiti odgovor danas od mene zato što je potpuno nenormalno da ja kao predsednica Vlade imam odgovor na takva pitanja na događaju gde smo došli da promovišemo digitalne udžbenike i reformu obrazovanja“, izjavila je Brnabić.

S obzirom da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije mesecima ignorišu pitanja Insajdera o tome da li su i kome dozvolili da gradi u njihovoj zoni nadležnosti, odnosno zašto ćute ako se sa gradnjom nisu saglasili, novinar Insajdera je zamolio premijerku Brnabić da kod ministarstva urgira da konačno dobijemo odgovore.

„Možemo da ih zamolimo“, odgovorila je Brnabić.

Snežana Mitković/Matković jača od države

Zakoni Srbije koji važe za sve građane, sudeći prema dešavanjima čiji smo svedoci već mesecima, na Pančićevom vrhu na Kopaoniku ne važe. Odnosno, u ovom slučaju, ne važe za investitorku Snežanu Mitković iz Smedereva, koja je uprkos zabrani nelegalno izgradila i na kraju otvorila restoran na najvišem vrhu Kopaonika.

Tok izgradnje bespravnog objekta, od udaranja temelja pa do otvaranja restorana, s javnošću su paralelno, ali nemo, pratile i državne institucije.

Snežana Mitković je prvo prekršila Zakon o planiranju i izgradnji, jer je, kako je otkrio Birn, bez građevinske dozvole u Nacionalnom parku "Kopaonik", izgradila objekat od oko 1.000 kvadratnih metara. Treba napomenuti da je i po sadašnjem, ali i po prethodnom zakonu iz 2002. godine, reč o krivičnom delu.

Da bi došla do te lokacije, napravila je pravi papirološki manevar, tražeći saglasnost za postavljanje privremeno montažnog objeta ski bifea od 150 kvadrata. Za takvu gradnju je dobila dozvolu od opštine Brus i niza nadležnih institucija, ali je umesto toga napravila objekat od armiranog betona gotovo 10 puta veće kvadrature od odobrene.

U tome je nijedna od institucija koje su joj dale saglasnost za postavljanje ski bifea, a ne betonskog zdanja, nije sprečila. To nije uradila ni Vojska Srbije od koje su, prema Zakonu o odbrani, opština Brus a zatim i Snežana Mitković morali da traže odobrenje za gradnju, jer se objekat nalazi u zoni vojnih interesa i na samoj administrativnoj granici sa Kosovom.

Investitorka koja se u molbama u kojima je tražila saglasnost, sama potpisivala i kao Matković i kao Mitković, nastavila je bez posledica da krši zakon i nakon što je Republička građevinska inspekcija izašla na teren i ustanovila da za takve radove na Pančićevom vrhu ne postoji odobrenje i građevinska dozvola. To se desilo u novembru, a 24. januara 2018. ista inspekcija je donela rešenje o rušenju u kome naređuje investitorki Mitković da o svom trošku sruši objekat i teren vrati u prvobitno stanje.

Međutim, nelegalni restoran ne da nije srušen, već radi punom parom. Takođe, protiv investitorke s Pančićevog vrha, prema dostupnim informacijama, još niko nije podneo ni krivičnu niti prekršajnu prijavu.

Ko stoji iza nepoznate investitorke?

Za to što je Snežana Mitković uradila predviđene su ozbiljne sankcije. Prema Krivičnom zakonu za nelegalnu gradnju, osim novčanih kazni, predviđeno je i od jedne do osam godina zatvora ukoliko graditelji nastave da zidaju posle donošenja rešenja o obustavi radova.

U opštini Brus, koja bi trebalo po nalogu Republičke građevinske inspekcije da ukloni nelegalni objekat i toškove naplati investitoru, rekli su za Insajder da ne znaju da li je nalog stigao jer je komunalna inspektorka koja vodi taj predmet na bolovanju.

Odgovor na pitanje zašto nelegalni objekat još nije srušen nismo dobili ni od, u ovom slučaju, nadležnog Ministarstva građevinarstva. Umesto toga, u odgovoru Ministarstva građevinarstva naveli su sledeće: „Republička građevinska inspekcija je 24. 01. 2018. donela rešenje o uklanjanju objekta s obzirom na to da se stranka do tog dana nije izjasnila niti je poslala izjašnjenje. Upravni postupak je u toku. Stranka ima pravo da izjavi žalbu na rešenje“.

Kako žalba ne odlaže rušenje, i dalje nije jasno zbog čega objekat nije uklonjen.

Međutim, postavlja se pitanje ko je dovoljno „jak“ da bespravno izgradi restoran od preko 1.000 kvadrata bez bojazni da će mu država, kako predviđa zakon, narediti da sruši višemilionski vredan objekat – i to o svom trošku.

Interesantno je i da su novinari prilikom analize dokumenata primetili da se “investitorka” u zahtevima i sama različito potpisivala. U dokumentima se za identičnu parcelu na Pančićevom vrhu, osoba prijavljena na identičnoj adresi u Smederevu, jednom potpisuje kao Mitković, drugi put kao Matković.

Desilo se čak i to da javno preduzeće Skijališta Srbije obaveštenje o datoj saglasnosti u jednom dokumentu daje Snežani Matković, a u drugom Snežani Mitković.

Zato se opravdano može postaviti pitanje ko je i u čije ime upućivao zahteve nadležnim institucijama, kako se uopšte na kraju zove “investitorka”, i zašto je navodila različito prezime na zvaničnim dokumentima.

Saša Dragojlo, Bojana Anđelić

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.