Investitorka objekta na Pančićevom vrhu nije privedena na današnje saslušanje, MUP bez obrazloženja (VIDEO)

Snežana Mitković, koja je navedena kao investitorka nelegalnog objekta od 1.000 kvadrata na Pančićevom vrhu ponovo se nije pojavila na saslušanju u Osnovnom sudu u Brusu, po prijavi koju je protiv nje podnelo Ministarstvo za građevinarstvo iako je tužilac Milan Mihajlović naložio njeno privođenje. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova nije dostavljeno nikakvo objašnjenje zbog čega nije, po nalogu tužioca, privedena kako bi dala iskaz.

Nelegalni objekat na Pančićevom vrhu

"Kao sto ste i sami videli, ona nije privedena i dovedena u sud u zakazano vreme. Iz policije nije stiglo nikakvo obaveštenje o razlozima zbog čega ona nije privedena“,  kaže za Insajder tužilac Milan Mihajlović.

Ovo je treći put da se Snežana Mitković nije pojavila pred tužiocem. Na ročištu zakazanom za 31. avgust neposredno pred saslušanje Tužilaštvu je dostavljen izveštaj lekara specijaliste iz kojeg proizilazi da je sprečena da prisustvuje. Na saslušanju koje je bilo zakazano za 27. septembar, Mitković se nije pojavila, a u vreme saslušanja nije stiglo ni bilo kakvo zvanično obrazloženje. Međutim, kako je danas tužilac rekao za Insajder, i za ovaj izostanak naknadno je dostavljeno opravdanje lekara specijaliste.

Zbog toga je tužilac Milan Mihajlović naložio njeno privođenje na današnje saslušanje.

Investitorka mesecima nedostupna javnosti

Navodna investitorka iz Smedereva Snežana Mitković, koja se na pojedinim dokumentima potpisivala i kao Matković, do danas je ostala nepoznata javnosti. Višemesečni pokušaji Insajdera da do nje dođe bili su bezuspešni, a nismo je našli ni na adresi koju je navela u zvaničnoj dokumentaciji. Nepoznato je i da li neko moćan, i ko, “stoji” iza nje, jer je očigledno da zakoni Srbije koji važe za sve građane, sudeći prema dešavanjima čiji smo svedoci već skoro godinu dana, za investitorku Mitković ne važe. Tok izgradnje bespravnog objekta, od postavljanja temelja do otvaranja restorana, s javnošću su paralelno, ali nemo, pratile brojne državne institucije.

Ona je uspela u rekordnom roku da dobije saglasnost svih nadležnih institucija za postavljanje ski bifea od 150 kvadrata na vrhu Kopaonika. Umesto montažnog objekta, izgrađen je armirano-betonski veći od 1.000 kvadrata, a da je u tome niko nije sprečio.

Takođe, kako je Insajder ranije otkrio, Opština Brus je u ime investitorke Ministarstvu građevinarstva dostavila zahtev za legalizaciju objekta, koji je navodno podnet još 2014, iako postoje jasni dokazi da je gradnja nelegalnog objekta počela tek 2017.

Prijave i protiv predsednika Opštine i direktora Skijališta

Upravo zbog toga je Ministarstvo građevinarstva podnelo krivičnu prijavu protiv predsednika Opštine Brus Milutina Jeličića. Ministarstvo sumnja da je Jeličić u dogovoru sa Snežanom Mitković, posredovao i trgovao svojim uticajem dajući nalog NN službenom licu, da falsifikuje službene isprave. Milutin Jeličić se sumnjiči za krivično delo trgovina uticajem, a slučaj je preuzelo Više javno tužilaštvo u Kraljevu.

Navodima u krivičnoj prijavi Ministarstvo građevinarstva praktično je potvrdilo istraživanje Insajdera koje je objavljeno u emisji “Vrh bezakonja”.

Tadašnji zamenik predsednika Opštine i član Gradskog veća Aranđel Stojković potvrdio je za Insajder da je pod pritiskom Jeličića potpisao saglasnost da je lažna prijava Snežane Mitković iz 2014. primljena te godine.

Ministarstvo građevinarstva je nedavno podnelo i krivičnu prijavu protiv JP Skijališta Srbije Dejana Ćike. Javno preduzeće Skijališta Srbije, bilo je praktično prva nadležna institucija kojoj se investitorka Snežana Mitković obratila 12. januara 2017. godine.

Kako je pokazalo istraživanje Insajdera, a što se navodi i u krivičnoj prijavi, JP Skijališta Srbije omogućila su investitorki Mitković mesecima da koristi njihovu vodu i struju, uprkos tome što je Ministarstvo građevinarstva izdalo rešenje o rušenju objekta.

JP Skijališta Srbije su struju i vodu isključila tek 2. avgusta ove godine, i to nakon što je to od njih zatražilo Ministarstvo zbog zakazanog rušenja 7. avgusta. Ipak, objekat nije srušen jer policija nije obezbedila neophodnu asistenciju.

U ovom trenutku je uklanjanje nelegalnog objekta praktično u pat poziciji - policija traži od Ministarstva da prvo pokuša rušenje bez njihove asistencije, dok ministarka Zorana Mihajlović poručuje da ne želi da na taj način ugrozi bezbednost ljudi i opreme.

I dok dva ministarstva prebacuju odgovornost oko toga ko je sledeći na potezu za naredno rušenje, kafana u ilegalnom objektu radi bez ikakvih problema. Kako su  na licu mesta ustanovili novinari Insajdera, kafana i dalje radi snabdevajući se električnom energijom preko “malih akumulatora”, što će trajati sve dok se objekat ne sruši.

I  poreklo novca kojim je plaćena izgradnja objekta je nepoznato. Uprava za sprečavanje pranja novca je utvrdila da na bankovnim računima Snežane Mitković u poslednje tri godine nisu postojala sredstva kojima je mogla da finansira izgradnju objekta od preko 1.000 kvadrata na vrhu Kopaonika.

Izvor: Insajder

 

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.