Investitorka posle godinu dana nastavila rušenje nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu

Investitorka bespravno izgrađenog objekta na Pančićevom vrhu Snežana Mitković nastavila je radove na uklanjanju tog objekta, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Rušenje objekta nastavljeno je nakon više od godinu dana od kada je sada već bivši ministar policije Nebojša Stefanović javno obećao da do kraja 2019. na vrhu Kopaonika neće ostati ni jedna cigla.

Rušenje nelegalnog objekta na Kopaoniku; Foto: MGSI

Kako se može videti na slici koju je objavilo Ministarstvo građevinarstva, nelegalni objekat još nije srušen u potpunosti. Navodi se da su uklonjeni krov, instalacije, oprema i stolarija sa prvog sprata, a radovi su nastavljeni nakon što je prethodno u avgustu investitorka obavestila inspekciju da zbog zdravstvene situacije sa kovidom-19 i kućne samoizolacije nisu bili u situaciji da nastave izvršenje rešenja republičkog građevinskog inspektora. 

U slučaju da investitor sam ne izvede radove na uklanjanju, kako je naloženo rešenjem republičkog građevinskog inspektora, nadležna inspekcija Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sprovešće izvršenje prinudnim putem, navodi se u saopštenju. 

Treba ipak podsetiti da se u praksi pokazalo da to nije baš tako jednostavno izvodljivo. Naime, rušenje je Ministarstvo zakazalo 7. avgusta 2019. godine ali ono nije sprovedeno jer je policija odbila da pruži asistenciju. Ta odluka je imala zakonski osnov na koji se pozvalo Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je međutim više puta rekla da je policija u sličnim slučajevima izlazila na teren kao i da ona ne želi da ugrozi bezbednost svojih zaposlenih i mehanizacije. 

Prebacivanje lopte odgovornosti trajalo je mesecima.

A odluka investitorke da sama ukloni objekat usledila je samo dva meseca nakon što je ministar policije Nebojša Stefanović rekao da će objekat biti srušen najkasnije do kraja godine.

„Nesporno je da je objekat nelegalan i biće srušen do poslednje cigle. Neće ostati trunčica od njega. Pokazaće se vladavina prava”, rekao je Stefanović tada.

Od tada do danas prošlo je više od godinu dana. Objekat do danas nije srušen.

Nelegalna gradnja na Kopaoniku uz pomoć pojedinih nadležnih institucija

Kako je otkrio Insajder u emisiji "Vrh bezakonja", nelegalna gradnja na Pančićevom vrhu u Nacionalnom parku Kopaonik, odvijala se skoro godinu dana bez ikakvih problema, naočigled nadležnih institucija, pa čak i uz pomoć nekih od njih.

Građevinska inspekcija Ministarstva građevinarstva reagovala je na bespravnu gradnju tek nakon interesovanja medija, ali radovi na izgradnji bespravnog objekta u kome je otvoren čak i restoran, nisu stali čak ni nakon rešenja o rušenju koje je Ministarstvo građevinarstva izdalo 24. januara 2018.

Kako je otkrio Insajder, posle rešenja o rušenju u Ministarstvo je stigao zahtev za legalizaciju u kome se navodi da je nelegalni objekat postojao 2014. što kako je otkrio Insajder nije tačno. Zahvaljujući tom antidatiranom dokumentu, koji je u ime investitorke Snežane Mitković dostavila opština Brus, rušenje bespravnog objekta je odloženo.

Nakon toga Ministarstvo građevinarstva je podnelo krivičnu prijavu protiv predsednika Opštine Brus Milutina Jeličića zbog sumnje da je počinio krivično delo trgovine uticajem i dve krivične prijave protiv investitorke Snežane Mitković, zbog nelegalne gradnje i falsifikovanja službenih isprava. Podneta je krivična prijava i protiv direktora Skijališta Srbije Dejana Ćika koji je omogućio nelegalnom objektu da koristi vodu i struju preko tog preduzeća, što je krivično delo. Tužilaštvo je u međuvremenu odustalo od gonjenja Dejana Ćika uz uslov da u humanitarne svrhe uplati 150.000 dinara.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.