Mihajlović o pretnjama inspektorkama u slučaju Pančićevog vrha: Sva dokumentacija je data MUP-u (VIDEO)

Rušenje nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu već više od tri meseca je u pat poziciji. Ministarstvo građevinarstva odbija da sprovede rušenje bez asistencije policije, dok MUP, pozivajući se na zakon, traži da im se prvo dostavi dokaz da je rušenje pre toga pokušano i bez njihove pomoći.  Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je ponovila u „Insajder debati“ da ona ne želi da ugrozi ljude i opermu, a na pitanje da li je bilo pretnji inspektorima i da li je to razlog što insistira na asistenciji, kaže da je „sva dokumentacija data Ministarstvu unutrašnjih poslova“.

Nelegalni objekat na Pančićevom vrhu

Rušenje nelegalnog objekta od preko 1.000 kvadrata na Pančićevom vrhu, u Nacionalnom parku tik uz administrativnu liniju razdvajanja sa Kosovom, bilo je zakazano za 7. avgust ove godine. Istog dana je i odloženo jer Ministarstvo građevinarstva nije dobilo traženu asistenciju policije. Od tada do danas, umesto sprovođenja zakona, dva ministarstva lopticu odgovornosti uporno prebaciju jedni na druge.

Na konstataciju novinarke Insajdera da Ministarstvo građevinarstva ipak nije pokušalo rušenje bez pomoći policije, na čemu, pozivajući se opet na zakon, insistira policija, ministarka Mihajlović kaže da nema potrebe da pokušavaju bez policije. 

Pitanje dana: Da li je MUP na bilo koji način obavešten o pretnjama inspektorkama u slučaju Pančićevog vrha?

„ Apsolutno je pravilo za sve vrste rušenja da li one bile u jedinicama lokalne samouprave ili tamo gde je Ministarstvo izdalo građevinsku dozvolu, uvek je narovno tu asistencija policije. Rakla sam naravno, pre svega da zaštitimo ljude koji to rade a naravno da zaštitimo i opremu“ , kaže Mihajlović.

Insajder: Da li je prećeno inspektorkama?

Mihajlović:  Sva dokumentacija je data Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Insajder:  Ministar policije kaže da se za to ne zna i da zbog toga ne pruža aistenciju. Jeste li razgovarali sa njim o tome, to me zanima?

Mihajlović: Naravno, upravo onako kako je rekao ministar Stefanović, u skladu sa zakonom i ovaj slučaj kao i svi drugi će se završiti. Budite sigurni u to. Pančić nije pravilo već izuzetak i rešiće se kao i svi drugi izuzeci kojih ima na teritoriji Srbije .

Na pitanje zbog čega zakon u ovom slučaju nije sproveden, šta je problem, ministarka Zorana Mihajlović tvrdi da će slučaj „Pančić“ biti rešen.

„ Da vam kažem , nijedan zakon nema ni ime ni prezime, niti se sprovođenje zakona vrši u odnosu na ime i prezime. I da li je ovde Zorana ili neko drugo ime i da li je ovde ministar Stefanović ili neko drugi potpuno je nevažno. Dakle zakon postoji i sigurno ćer se sprovesti u ovom kao i u svim drugim slučajevima. Ne bih volela da ode poruka da je država nemoćna, jer nije. Država je uradila sve ono što je, govoreći sa stanovištva ministarstva koje ja vodim, trebalo da uradi, kao što je uradila u nekim drugim slučajevima, dakle nije Pančić pravilo“, kaže Mihajlović.

 

Stefanović: Mi nemamo prijavu da je nekom prećeno

Kako je otkrio Insajder u emisiji "Vrh bezakonja", nelegalna gradnja na Pančićevom vrhu u Nacionalnom parku Kopaonik, odvijala se skoro godinu dana bez ikakvih problema, naočigled nadležnih institucija, pa čak i uz pomoć nekih od njih.

Građevinska inspekcija Ministarstva građevinarstva reagovala je na bespravnu gradnju tek nakon interesovanja medija, ali radovi na izgradnji bespravnog objekta u kome je otvoren čak i restoran, nisu stali čak ni nakon rešenja o rušenju koje je Ministarstvo građevinarstva izdalo 24. januara 2018.

Kao razlog zbog čega policija nije pružila asistenciju rušenju koje je zakazano pre dva i po meseca, u MUP-u su naveli to što Ministarstvo građevine nije priložilo potrebnu dokumenciju, odnosno dokaz da je rušenje prvo pokušano bez asistencije policije.

Na pitanje Insajdera da li je MUP obavešten da je prećeno inspektorima koji su radili na slučaju neleganog objekta na Pančićevom vrhu, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da policiji takve pretnje nisu prijavljene. Na dodatno pitanje novinarke Insajdera, da li je policija o tome obaveštena na bilo koji drugi način, ministar Stefanović nije dao konkretan odgovor.

„Mi nemamo prijavu policiji da je nekome prećeno. Nemamo nikakav problem da istražimo svakog, niti koga štitimo niti nas to zanima“ , rekao je, između ostalog, ministar policije.

On međutim nije konkretno odgovorio na pitanje da li je MUP na bilo koji način obavešten da je inspektorima prećeno, koja nisu vezana isključivo za podnošenje prijave.

Od ove izjave Stefanovića prošlo je skoro dva meseca, a nelegalni objekat i dalje nesmetano radi, u šta su se uverili i novinari Insajdera na licu mesta.

Sve detalje o slučaju nelegalne gradnje na Pančićevom vrhu pogledajte u rubrici Zloupotrebama do Pančićevog vrha.

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.