Na pitanje novinara Insajdera o nelegalnom objektu, Vulin traži da mu pozajmimo kameru (VIDEO)

Nelegalni objekat na Pančićevom vrhu od preko 1.000 kvadrata izgradila je Snežana Mitković u blizini administrative granice i vojnih objekata, bez ikakve smetnje i rekacije nadležnih institucija među kojima je i Ministarstvo odbrane. Osim činjenice da je reč o strateški za Srbiju važnoj poziciji, Ministarstvo odbrane je moralo da reaguje i na kršenje Zakona o odbrani, jer je objekat izgrađen bez njihove saglasnosti.  Uprkos svim ovim činjenicama, resorni ministar Aleksandar Vulin negira obaveze i odgovornost Vojske Srbije u ovom slučaju.

Aleksandar Vulin

Umesto odgovora na pitanje zašto Ministarstvo nije reagovalo kada je počela nelegalna gradnja na Pančićevom vrhu, ministar Aleksandar Vulin je pokušao da svu odgovornost prebaci druge.

„Čim Ministarstvo bude imalo zakonsku ulogu da izdaje dozvole, ruši objekte, možda gradi objekte, mi ćemo se tako i ponašati. To je nadležnost lokalne samouprave, to je nadležnost nekih drugih ministarstava i nije nešto što treba pitati Vojsku Srbije“, rekao je Vulin nakon obilaska kasarne "Banjica 2" gde su u toku Multinacionalne vežbe podržane računarskim simulacijama "Viking 18".

Zakon o odbrani, međutim, demantuje tvrdnje ministra odbrane da izgradnja objekata u vojnoj zoni nije u njihovoj nadležnosti. U članu 69 tog zakona stoji da je za izgradnju ili rekonstrukciju u blizini vojnih objekata, potrebna saglasnost Ministarstva odbrane. Imajući u vidu da Ministarstvo odbrane nikada takvu saglasnost nije dalo, novinar Insajdera je ministra Vulina pitao zbog čega nisu reagovali na očigledno kršenje zakona.

„Mogli bi isto tako da reagujemo na kršenje istog takvog zakona na teritoroji grada Beograda, koja je veoma česta. Biće mi veliko zadovoljstvo  da mi pozajmite vašu kameru da se prošetamo po Senjaku, Dedinju i da vidite koliko se sve objekata nalazi u blizini zone naših, za nas bitnih i strateških  objekata, i to je nažalost slučaj u celoj zemlji. Niko od nas ništa nije tražio, niko nas ništa nije pitao. Ponoviću vam još jednom, mi ne možemo da rušimo, to je nadležnost drugih ministarstava i lokalne samouprave“, rekao je Vulin.

Na ponovljeno pitanje zašto nisu prijavili kršenje zakona i nelegalnu gradnju, ministar odbrane je ponovo odbio da da konkretan odgovor.

„Pa ne možemo mi da se raspravljamo sad o tome, rekao sam vam o tome šta sam imao da kažem“, rekao je Vulin.

Podsetimo, prema istraživanju Insajdera, zbog specifičnosti lokacije na kojoj su postavljeni strateški vojni objekti, a u čijoj je neposrednoj blizini i administrativna linija razdvajanja sa Kosovom, za svaku aktivnost na području Pančićevog vrha neophodna je dozvola Vojske Srbije.

Takvu, posebnu dozvolu je morao da traži i Planinarski savez Srbije 2014. kada je obeležavano 200 godina od rođenja Josifa Pančića, i to samo za postavljanje venca na mauzolej. Vlasnici bespravnog objekta Snežani Mitković, koja je umesto ski bifea od 150 kvadrata, izgradila objekat od preko 1.000 kvadrata, takva dozvola očito nije trebala, jer Ministarstvo odbrane nije reagovalo na kršenje zakona.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije mesecima, iz nepoznatog razloga, ignorišu pitanja Insajdera o tome da li su i  kome dozvolili da gradi u njihovoj zoni nadležnosti, odnosno zašto ćute ako se sa gradnjom nisu saglasili u skladu sa Zakonom. Zvaničnu potvdu da od Ministarstva odbrane niko nije tražio takvu dozvolu Insajder je dobio od premijerke Ane Brnabić koja je odgovarala na naša pitanja o slučaju nelegalne gradnje na vrhu Kopaonika.

Izvor: Insajder

 

 

 

 

 

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.