Nagodba direktora Skijališta Srbije i Tužilaštva: Obustavljen krivični postupak zbog nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu

Postupak koji je vođen protiv direktora Skijališta Srbije Dejana Ćike, po krivičnoj prijavi Ministarstva građevinarstva zbog priključivanja nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu na vodu i struju, Osnovno javno tužilaštvo u Brusu je obustavilo. Po rešenju u koje je Insajder imao uvid, Dejan Ćika se nagodio sa Tužilaštvom. Nakon što je po njihovom nalogu u humanitarne svrhe uplatio 150.000 dinara, krivična prijava protiv njega je odbačena.

Nelegalni objekat na Pančićevom vrhu

Ovakvom odlukom Tužilaštva Ćika je postao još jedan u nizu funkcionera koji su krivične prijave praktično “izbrisali” uplatom u humanitarne svrhe.

Naime, javni tužilac ima ovlašćenje da po svojoj oceni ne pokrene krivični postupak protiv osumnjičenog, ukoliko ispuni jednu ili više zakonom propisanih mera čije ispunjenje mu je tužilac naložio. U ovom slučaju, reč je o uplati određenog iznosa u humanitarne svrhe.

Direktor Skijališta Srbije Dejan Ćika
Foto: Insajder / Direktor Skijališta Srbije Dejan Ćika
Ova mera je ograničena na postupke za krivična dela za koja je zakonom propisana novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina. Za delo za koje je Ministarstvo podnelo krivičnu prijavu protiv direktora skijališta Srbije Dejana Ćika, priključenje objekta koji je izgrađen bez građevinske dozvole, predviđena kazna je od tri meseca do tri godine zatvora i novčana kazna.

Kako je otkrio Insajder u serijalu Vrh bezakonja, JP Skijališta Srbije su investitorki nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu Snežani Mitković omogoćila da koristi vodu i struju sa njihove mreže, što je prema zakonu krivično delo.  Zahvaljujući tome u nelegalnom objektu mesecima je nesmetano radio i restoran. Skijališta Srbije vodu i struju nisu isključila čak ni nakon što je izdato rešenje o rušenju objekta, već su naprotiv, uredno dostavljali investitorki račune za struju i priključenje na mrežu.

Restoran na Pančićevom vrhu i dalje radi
Restoran na Pančićevom vrhu i dalje radi

Skijališta Srbije su bila praktično prva nadležna institucija kojoj se insvestitorka Snežana Mitković obratila 12. januara 2017. s molbom da joj se omogući priključenje na struju i vodu preko njihovih priključaka. Saglasnost je kako je objavio Birn, Nadzorni odbor Skijališta Srbije izdao za manje od mesec dana, i to za montažni objekat od 150 kvadrata.

U krivičnoj prijavi Ministarstva građevinarstva, u koju je Insajder imao uvid, nelegalnom objektu nije isključena voda i struja, iako je krajem 2017. i komunalna inspektorka na terenu ustanovila da nije reč o montažnom objektu već o betonskom zdanju, za koje investitorka nema građevinsku dozvolu.

Uprkos toj činjenici, kako se navodi u krivičnoj prijavi, direktor JP Skijališta Srbije Dejan Ćika, postupio je suprotno odluci

     

Krivične prijave uplatama u humanitarne svrhe „izbrisali“ i Siniša Mali i još dvojica funkcionera

Isti institut odlaganja krivičnog gonjenja uplatom u humanitarne svrhe, primenjen je i u slučaju bivšeg gradonačelnika i sadašnjeg ministra finansija Siniše Malog. On se pred Prvim osnovnim tužilaštvom u Beogradu sumnjičio za neprijavljivanje imovine i davanje lažnih podataka o imovini. Međutim, Tužilaštvo je postupak obustavilo, nakon što je Mali uplatio 200.000 dinara u humanitarne svrhe. Dogovore s tužilaštvom napravili su i Stevan Dželatović nekadašnji direktor JP za podzemnu eksploataciju uglja i Sead Ljajić direktor Ekonomsko - trgovinske škole iz Novog Pazara. Zbog neprijavljivanja imovine ili davanja lažnih podataka o imovini protiv njih je krivične prijave podnela Agencija za borbu protiv korupcije.

   

Nadzornog odbora tog preduzeća, koje je saglasnost za priključenje na elektro mrežu i tehničku vodu dalo za montažni objekat od 150 kvadrata, a ne deset puta veći armirano betonski objekat.

"Dejan Ćika je dozvolio priključenje na elektro mrežu i tehničku vodu bespravno sagrađenog objekta, iako je znao da nije ni montažnog karaktera niti ima građevinsku dozvolu. Imajući u vidu sve navedeno, to je očigledno da postoji osnovana sumnja da su se u radnjama osumnjičenog Dejana Ćike, kao odgovornog lica - direktora Skijališta Srbije, stekli elementi krivičnog dela Priključenje objekta koji je izgrađen bez građevinske dozvole", navodi se u krivičnoj prijavi koju je podnelo Ministarstvo građevinarstva.

JP Skijališta Srbije su struju i vodu isključila tek 2. avgusta prošle godine, i to nakon što je to od njih zatražilo Ministarstvo građevinarstva zbog zakazanog rušenja.

Krivična prijava podneta protiv investitorke i predsednika opštine Brus

Osim protiv direktora Skijališta Srbije, Ministarstvo građevinarstva je podnelo krivičnu prijavu i protiv predsednika Opštine Brus Milutina Jeličića zbog sumnje da je počinio krivično delo trgovine uticajem i dve krivične prijave protiv investitorke Snežane Mitković, zbog nelegalne gradnje i falsifikovanja službenih isprava.

Uklanjanje bespravnog objekta trebalo je da bude izvršeno 7. Avgusta prošle godine, ali je odloženo jer nije obezbeđena asistencija policije. Od tada je slučaj u pat poziciji - policija traži od Ministarstva da prvo pokuša rušenje bez njihove asistencije, dok ministarka Zorana Mihajlović poručuje da ne želi da na taj način ugrozi bezbednost ljudi i opreme.

Izvor: Insajder

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.