Potpisnik dokumenta kojim je sprečeno rušenje: Prvi put vidim, ali jeste moj potpis (VIDEO)

Zahtev za legalizaciju objekta na Pančićevom vrhu je prema istraživanju Insajdera antidatiran i nikada nije zaveden u dokumentaciji opštine Brus, što ukazuje na to da je reč o falsifikatu. Na osnovu tog zahteva prvi put je sprečeno rušenje nelegalnog objekta. Zahtev za legalizaciju Ministarstvu građevinarstva prosledila je opština Brus i to sa pratećim dopisom. Dopis, koji je pratio očito falsifikovan i antidatiran dokument, potpisao je tadašnji zamenik predsednika opštine Brus Aranđel Stojković. Stojković u razgovoru za Insajder potvrđuje da je on potpisao dokument, kako tvrdi na zahtev predsednika Opštine Brus Milutina Jeličića, ali da ga nije pažljivo čitao te da se ne seća prateće dokumentacije. 

Objekat na Pančićevom vrhu u vreme zakazanog, pa otkazanog rušenja

Prema istraživanju Insajdera, Opština Brus je 22. februara 2018. godine, Ministarstvu građevinarstva uputila zahtev za legalizaciju nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu u ime investitorke Snežane Mitković. Taj zahtev je navodno podnet 2014. godine, iako je izgradnja počela tek 2017. godine, i upravo tim dokumentom je prvi put sprečeno rušenje nelegalnog objekta. Uz zahtev Snežane Mitković, opština Brus je dostavila i dopis u kome navodi da pošto je reč o objektu koji se nalazi u Nacionalnom parku Kopaonik, zahtev za legalizaciju prosleđuje Ministarstvu na dalju nadležnost. Taj dopis je kako je utvrdio Insajder potpisao tadašnji zamenik opštine Brus Aranđel Stojković.


Stojković je potvrdio da je reč o njegovom potpisu, ali istovremeno tvrdi da kompletnu dokumentaciju koja je kao takva poslata Ministarstvu nikada nije video.

„Sa ovim dokumentom se prvi put srećem, ali je neosporno da je to moj potpis i vidim da je moj potpis. Ono što mogu da vam kažem je da sam tog 22. februara pozvan u kabinet predsednika da potpišem saglasnost za privremeni objekat na Kopaoniku. On me je zamolio da potpišem, znate kako to već ide, i naravno, verujući predsedniku, ja sam potpisao. Ali ,koliko mi je poznato i koliko mi je ostalo u memoriji, radi se o jednom sasvim drugačijem dokumentu. Ovaj dokument koji ste mi vi dostavili, maltene ga prvi put vidim. Da li je on bio u ostaloj dokumentaciji gde sam ja video prvu stranu, a nisam čitao dalje, zaista, eto ne znam, ali videćemo“, kaže Stojković.

Reč je, inače, od dva dokumenta koja su prosleđena Ministarstvu. Jedan je zahtev za legalizaciju koji je antidatiran i kako je otkrio Insajder nikada nije zavanično zaveden u opštini, odnosno ne postoji. Drugi je dopis opštine Brus koji je potpisao Stojković. Na pitanje Insajdera zašto je pristao da potpiše dokument umesto predsednika opštine, Stojković tvrdi da je to bila redovna praksa.

“Pa ja smatram da i vi verujete vašim šefovima i saradnicima, tako sam i ja verovao. S druge strane gledajući ovaj dokument koji ste vi meni poslali, on i nije nešto što je krucijalno u svemu tome. Opet mislim da se postavlja pitanje šta je sa pratećom dokumentacijom, da li je ona iz 2014, i da li je ona postojala 2014. ili nije, zaista ne znam”, kaže Stojković.

Aranđel Stojković smenjen je sa mesta zamenika predsednika opštine Brus u martu ove godine, samo dva meseca nakon što je potpisao sporan dopis. Uprkos tvrdnjama da nije znao šta potpisuje, nikada nije tražio povlačenje potpisa niti se obratio tužilaštvu.

Podsetimo, Insajder je otkrio da na zahtevu za legalizaciju objekta na Pančićevom vrhu koji upućen Ministarstvu građevinasrtva piše da je podnet 2014. godine, odnosno tri godine pre nego što je objekat uopšte počeo da se gradi. Kako je Insajder otkrio, ne samo da je reč o očigledno antidatiranom dokumetu, već se po svemu sudeći radi i o falsifikatu.  To se može zaključiti na iz odgovora Odseka za urbanizam i građevinarstvo Opštine Brus u kojem se navodi da u tom odseku zahtev za legalizaciju Snežane Mitković uopšte ne postoji.

Predsednik opštine Brus Milutin Jeličić je čak i nakon iznošenja svih činjenica, u Insajderovoj emisiji „Vrh bezakonja“ tvrdio da je neki objekat sigurno postojao 2014. na Pančićevom vrhu.

Ministartvo građevinarstva je protiv investitorke Snežane Mitković podnelo krivičnu prijavu zbog nelegalne gradnje na Pančićevom vrhu, a Više javno tužilaštvo u Brusu je nakon emitovanja emisije Vrh bezakonja, u kojoj je otkriveno da je dokument koji je poslužio da se prvi put odloži rušenje zapravo antidatiran, formiralo još jedan predmet.

U međuvremenu je rušenje nelegalnog objekta zakazano za 7. avgust odloženo, jer nije obezbeđena asistencija policije. Ovaj slučaj je trenutno u pat poziciji, jer dok MUP insistira na dokazu da je rušenje pokušano bez asistencije policije, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović poručuje da svoje ljude i mehanizaciju neće na taj način dovoditi u opasnost.