Tužilac za Insajder: Protiv investitorke nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu podignuta optužnica

Osnovno javno tužilaštvo u Brusu podiglo je optužnicu protiv investitorke nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu Snežane Mitković iz Smedereva, potvrdio je za Insajder tužilac Milan Mihajlović. Ona se tereti za krivično delo gradnje bez građevinske dozvole za koje je zaprećena novčana i zatvorska kazna od jedne do osam godina. Optužni predlog je predat nadležnom sudu koji bi trebalo prvo da ga ispita, a zatim, ukoliko ga potvrdi, da zakaže termin početka suđenja u roku od 30 dana.

Nelegalni objekat na Pančićevom vrhu Foto: Insajder

Optužnica protiv investitorke Snežane Mitković iz Smedereva, podignuta je godinu dana nakon što je protiv nje Ministarstvo građevinarstva podnelo krivičnu prijavu za nelegalnu gradnju na Pančićevom vrhu na Kopaoniku.

Investitorka koja se, kako je otkrio Insajder, u različitim dokumentima različito potpisivala - i kao Mitković i kao Matković - tokom tog perioda nije se nijednom pojavila na zakazanim saslušanjima u tužilaštvu u Brusu. Zbog toga je tužilac iz Brusa dao policiji nalog za njeno privođenje uz zahtev da bude saslušana u Smederevu.

Kako je Insajder već objavio, umesto na zakazanom saslušanju u Brusu 15. aprila, ona se sa advokatom pojavila pred tužilaštvom u Smederevu gde je i dala iskaz po krivičnoj prijavi za nelegalnu gradnju. 

„Iskaz koji je Snežana Mitković dala u Smederevu je stigao kod nas. Predmet je time kompletiran i na osnovu toga sam krajem aprila podneo optužni zahtev za krivično delo građenja bez građevinske dozvole. Reč je o delu za koje je zaprećena kazna zatvora od jedne do osam godina zatvora. Sada čekamo da sud zakaže pretres, to sada sve od njih zavisi“, kaže tužilac Mihajlović za Insajder.

Protiv investitorke Snežane Mitković podnete su dve krivične prijave - zbog nelegalne gradnje i zbog falsifikovanog zahteva za legalizaciju. Oba postupka je preuzelo Osnovno tužilaštvo u Brusu.

Bespravni objekat od preko 1.000 kvadrata izgrađen je u Nacionalnom parku i u neposrednoj blizini administrativne linije sa Kosovom koju kontroliše vojska.

Prema istraživanju Insajdera, za postavljanje bilo kakvog objekta na toj lokaciji bila je neophodna saglasnost Ministarstva odbrane. Ispostavilo se da je investitorka Snežana Mitković iz Smedereva nikada nije tražila, a da istovremeno Ministrstvo nije reagovalo. Zahvaljujući tome bespravna gradnja se odvijala nesmetano, da bi već početkom 2018. u objektu otvoren čak i restoran.

Dve krivične prijave i više nepoznanica

Navodna investitorka iz Smedereva Snežana Mitković, koja se na pojedinim dokumentima potpisivala i kao Matković, do danas je ostala nepoznata javnosti. Višemesečni pokušaji Insajdera da do nje dođe bili su bezuspešni, a nismo je našli ni na adresi koju je navela u zvaničnoj dokumentaciji. Na toj adresi je nije našla ni policija iz Smedereva.

Nelegalni objekat na Pančićevom vrhu Foto: Insajder
Nelegalni objekat na Pančićevom vrhu Foto: Insajder

Nepoznato je i da li neko moćan, i ko, “stoji” iza nje, jer je očigledno da zakoni Srbije koji važe za sve građane, sudeći prema dešavanjima čiji smo svedoci već skoro godinu dana, za investitorku Mitković ne važe. Tok izgradnje bespravnog objekta, od postavljanja temelja do otvaranja restorana, uz javnost su paralelno, ali nemo, pratile brojne državne institucije.

Ona je uspela u rekordnom roku da dobije saglasnost svih nadležnih institucija za postavljanje ski bifea od 150 kvadrata na vrhu Kopaonika. Umesto montažnog objekta, izgrađen je armirano-betonski veći od 1.000 kvadrata, a da je u tome niko nije sprečio.

Takođe, kako je Insajder ranije otkrio, Opština Brus je u ime investitorke Ministarstvu građevinarstva dostavila zahtev za legalizaciju objekta, koji je navodno podnet još 2014, iako postoje jasni dokazi da je gradnja nelegalnog objekta počela tek 2017.

Upravo zbog toga je Ministarstvo građevinarstva podnelo krivičnu prijavu protiv predsednika Opštine Brus Milutina Jeličića. Ministarstvo sumnja da je Jeličić u dogovoru sa Snežanom Mitković, posredovao i trgovao svojim uticajem dajući nalog NN službenom licu, da falsifikuje službene isprave. Milutin Jeličić se sumnjiči za krivično delo trgovina uticajem, a slučaj je preuzelo Više javno tužilaštvo u Kraljevu.

Navodima u krivičnoj prijavi Ministarstvo građevinarstva praktično je potvrdilo istraživanje Insajdera koje je objavljeno u emisji “Vrh bezakonja”.

Tadašnji zamenik predsednika Opštine i član Gradskog veća Aranđel Stojković potvrdio je za Insajder da je pod pritiskom

     

Nelegalni objekat upisan u katastar na zahtev investitorke

Umesto da bude srušen, deo nelegalnog objekta od preko 1.000 kvadrata na Pančićevom vrhu, nedavno je upisan u katastar, otkrio je Insajder. Upis je odobrila Služba za katastar nepokretnosti Raške po zahtevu investitorke Snežane Mitković. U izdatom rešenju se nigde ne navodi da je reč o nelegalnom objektu, a sve to je urađeno uprkos rešenju o rušenju i izvršenju koje je Ministarstvo građevinarstva donelo još prošle godine.

                                  

Jeličića potpisao saglasnost da je lažna prijava Snežane Mitković iz 2014. primljena te godine.

Ministarstvo građevinarstva je prošle godine podnelo i krivičnu prijavu protiv JP Skijališta Srbije Dejana Ćike. Javno preduzeće Skijališta Srbije, bilo je praktično prva nadležna institucija kojoj se investitorka Snežana Mitković obratila 12. januara 2017. godine.

Kako je pokazalo istraživanje Insajdera, a što se navodi i u krivičnoj prijavi, JP Skijališta Srbije omogućila su investitorki Mitković mesecima da koristi njihovu vodu i struju, uprkos tome što je Ministarstvo građevinarstva izdalo rešenje o rušenju objekta.

JP Skijališta Srbije su struju i vodu isključila tek 2. avgusta ove godine, i to nakon što je to od njih zatražilo Ministarstvo zbog zakazanog rušenja 7. avgusta. Ipak, objekat nije srušen jer policija nije obezbedila neophodnu asistenciju.

Uprkos obećanjima najviših predstavnika vlasti, objekat do danas nije srušen

Uklanjanje nelegalnog objekta već više meseci je praktično u pat poziciji - policija traži od Ministarstva da prvo pokuša rušenje bez njihove asistencije, dok ministarka građevinarstva poručuje da ne želi da na taj način ugrozi bezbednost ljudi i opreme.

Mihajlović: Nismo odustali od rušenja objekta

Na pitanje novinara da li se odustalo od rušenja nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović danas je rekla da će ono biti sprovedeno samo uz asistenciju policije.

"Ni od čega nismo odustali. Mi smo izdali potrebna akta. Kada je jedanput izdato rešenje o rušenje to rešenje postoji, nema drugog, trećeg, petog, povlačenja. Uvek se radi uz asistenciju policije, kad je budemo dobili mi ćemo sruštiti", navela je Mihajlović.

                

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nedavno da će izvršni organi sasvim sigurno rešiti pitanje nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu

„Izvršni organi će sasvim sigurno to za Kopaonik rešiti. Prepucavanja ko je nadležan, a ko nije, imamo slučajeva koliko hoćete, ali će to pitanje svakako biti rešeno od strane izvršnih vlasti“, naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odgovarajući na pitanje Insajdera.

Ko stoji iza Snežane Mitković, odnosno ko je toliko “jak” da zbog njega/nje mnogobrojne institucije u nizu otkažu poslušnost zakonima Republike Srbije, za sada ostaje pod velom tajne – bar dok institucije ne “prorade” i počnu da obavljaju posao koji im je poveren.

Slučajem nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu Insajder se bavio u emisiji „Vrh bezakonja“.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.