Vučić o nelegalnom objektu na Kopaoniku: Sve će biti urađeno u skladu sa zakonom, iako nisam čovek koji je oduševljen rušenjem (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas povodom odlaganja rušenja nelegalno sagrađenog objekta na Pančićevom vrhu na Kopaoniku da će zakon sigurno biti poštovan i sproveden u delo. Ovaj objekat je trebalo da bude srušen 7. avgusta, međutim, rušenje je odloženo, jer je, kako je navelo Ministarstvo građevinarstva, izostala asistencija policije.

Aleksandar Vučić

"U Srbiji imate oko 1,2 miliona objekata koji nisu legalni, a nisu srušeni. Ali pošto vidim da je nekima u Vladi i nekima u medijima važno da kažu kako to ne sme, jer ga drži neko blizak Srpskoj naprednoj stranci, opet ste se prevarili. I nećete reći izvinite kada se odluke organa budu provodile u delo. Zakon će se provesti u delo", rekao je Vučić novinarima u Šidu.

Na pitanje novinarke Insajdera kako komentariše činjenicu da Ministarstvo odbrane ne reaguje na nelegalnu gradnju u području koje je i sam više puta pomenuo kao područje od strateške važnosti, Vučić je rekao da je ceo Kopaonik od strateškog značaja.

„Za nelegalne objekte postupiće se u skladu sa zakonom, iako ja nisam čovek koji je oduševljen rušenjem, ja sam oduševljen time kada neko nešto gradi, ali ne možete da gradite kada je nešto suprotno zakonu. Još jedanput ćete biti razočarani vi koji ste se nadali da možete da pokažete kako ima nekih krugova koji upravljaju Srbijom i kako im vlast i država ne može ništa“, izjavio je Vučić.

On je ponovio da se radi o strateškoj lokaciji za Srbiju. Kako je naveo, patrole Kfora se nalaze na 500 metara od Pančićevog vrha, dok kosovske vlasti navode da se radi o 200 metara. Vučić je rekao da  prisustvo pripadnika Kfora u blizini Pančićevog vrha „nikakve veze se nelegalnim objektima nema“.

Novinarka N1 pitala je predsednika da li ga brine to što država ne uspeva da sruši nelegalni objekat i šta kaže na to što su među ljudima koji su taj objekat čuvali bili i neki s obeležjima SNS, a on je odgovorio da će zakon u svakom slučaju biti sproveden, a da će biti razočarani oni koji tvrde da iza objekta stoji grupa koja je povezana sa SNS i koja je jača od države.

Republička građevinska inspekcija je zakazala rušenje nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu za 7. avgust u osam časova. Tog jutra se na Pančićevom vrhu oko nelegalnog objekta koji se vodi na Snežanu Mitković iz Smedereva okupilo tridesetak ljudi koji su došli s više automobila, među kojima su neki imali registarske tablice Kosovske Mitrovice i Smedereva, a neki bili i bez registarskih tablica.

Iz samog objekta se čula muzika. Kako je rušenje bilo najpre zakazano za osam sati, oni su se nakon nešto više od pola sata razišli, a objekat je nastavio da radi zahvaljujući agregatu. Ministarstvo građevine je navelo da je rušenje odložene jer je izostala asistencija policije.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova za Insajder je nedavno navedeno da je izostanak asistencije policije opravdan jer, kako tvrde, Ministarstvo građevine nije priložilo potrebnu dokumentaciju, odnosno dokaz da je rušenje prvo pokušano bez asistencije policije.

S druge strane, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je juče da to ministarstvo neće izaći da ruši nijedan nelegalan objekat bez pomoći i podrške policije, jer to ni do sada nisu radili.

Istovremeno, Osnovno javno tužilaštvu u Brusu je o ovom slučaju pokrenulo predistražni postupak po krivičnoj prijavi podnetoj 9. maja ove godine, a investitorka Snežana Mitković bi trebalo da bude saslušana 28. avgusta u svojstvu osumnjičene.

Ministarstvo građevinarstva je posle skoro godinu dana od kada je počela gradnja nelegalnog objekta od 1.000 kvadrata na Pančićevom vrhu i posle nekoliko naloga i rešenja o rušenju, 25. jula ove godine donelo rešenje oizvršenju rušenja kojim investitorku Snežanu Mitković iz Smedereva obaveštava da će objekat i septička jama od 180 kvadrata biti uklonjeni, a  krajem prošle nedelje konačno su isključeni su voda i struja kako bi bili stvoreni uslovi za rušenje.

Kako je otkrio Insajder u emisiji "Vrhbezakonja", nelegalna gradnja na Pančićevom vrhu u Nacionalnom parku Kopaonik, odvijala se skoro godinu dana bez ikakvih problema, naočigled nadležnih institucija, pa čak i uz pomoć nekih od njih. O tome šta je prethodilo zakazivanju, pa otkazivanju rušenja pročitajte više u rubrici Zloupotrebama do Pančićevog vrha.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.