Zakazana nova saslušanja zbog nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu

Osnovno javno tužilaštvo u Brusu, koje je formiralo predmet nakon što je Insajder otkrio da je zahtev za legalizaciju objekta na Pančićevom vrhu antidatiran, zakazalo je saslušanje četiri svedoka u ovom slučaju za 2. oktobar. Kako je za Insajder rečeno u Tužilaštvu, kao svedoci će biti saslušani građevinski inspektori i radnici opštinske uprave Brus.

Kopaonik

Zahtev za legalizaciju nelegalnog objekta od preko 1.000 kvadrata na Pančićevom vrhu, u ime investitorke Snežane Mitković iz Smedereva, Ministarstvu građevinarstva dostavila je opština Brus. Kako je Insajder otkrio, na dokumentu koji je izdao Sektor za urbanizam i imovinsko pravne poslove, navedeno je da je podnet 2014. godine, iako postoje brojni dokazi da je nelegalni objekat počeo da se gradi tek 2017. godine.

U Osnovnom javnom tužilaštvu za Insajder kažu da je u tom predmetu već dosta toga urađeno, da su već uzeti neki iskazi i da je saslušanje četiri svedoka u ovom predmetu zakazano za 2. oktobar.

Podsetimo i da na zahtevu za legalizaciju nije slučajno upisana 2014. godina, jer su prema Zakonu o ozakonjenju vlasnici nelegalnih objekata izgrađenih do kraja januara 2014. mogli da ih legalizuju. Osim toga, u slučaju rešenja o rušenju, vlasnici imaju pravo da se žale Upravnom sudu, čime se rušenje odlaže sve dok se ne završi upravni spor.

Upravo tu mogućnost je iskoristila investitorka Snežana Mitković koja je tužila Ministarstvo građevinarstva zbog odbijanja njenog zahteva. U toj situaciji rušenje je bilo odloženo do daljneg, odnosno završetka sudskog procesa koji pred Upravnim sudom zna da traje i po nekoliko godina.

U međuvremenu, Ministarstvo građevinarstva povlači svoje rešenje kojim odbija zahtev za legalizaciju i izlazi iz spora. Na taj način je omogućeno Republičkom građevinskom inspektoru da donese rešenje o izvršenju rušenja. Sve je bilo zakazano za 7. avgust ove godine, ali je rušenje odloženo jer policija nije obezbedila asistenciju na terenu. MUP je u odgovoru Insajderu obrazložio da Ministarstvo prethodno nije dostavilo dokaz da je pokušano rušenje i da su u tome sprečeni.  Ministarka Zorana Mihajlović nakon toga je poručila da inspektori neće izaći na teren bez policije, jer ona ne želi da ih dovodi u opasnost.

Tako se slučaj nelegalne gradnje na Pančićevom vrhu ponovo našao u pat poziciji. Do danas, nijedno od nadležnih ministarstava građevinarstva i unutrašnjih poslova nije odgovorilo na pitanja Insajdera da li će policija pružiti pomoć i kada će objekat biti srušen.

Tužilaštvo zakazalo novo saslušanje investitorke nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu

Osim postupka koji se vodi protiv opštinskih službenika zbog antidatiranog dokumenta, tužilaštvo u Brusu vodi poseban postupak protiv investitorke Snežane Mitković po krivičnoj prijavi Ministarstva građevinarstva. Investitorka nelegalnog objekta od 1.000 kvadrata na Pančićevom vrhu, u sred nacionalnog parka Kopaonik, nije se pojavila na saslušanju u Osnovnom tužilaštvu u Brusu zakazanom 28.avgusta 2018. Tužilac Milan Mihajlović tada je izjavio za Insajder da je neposredno pred saslušanje Tužilaštvu dostavljen izveštaj lekara specijaliste iz kojeg proizilazi da je Snežana Mitković “sprečena da pristupi”. Novo saslušanje u predmetu nelegalne gradnje a po krivičnoj prijavi Ministarstva građevinarstva, zakazano je za 27. septembar.

Inače, nedavno je Uprava za sprečavanje pranja novca utvrdila da na bankovnim računima investitorke Snežane Mitković u poslednje tri godine nisu postojala sredstva kojima je mogla da finansira izgradnju objekta od preko 1.000 kvadrata na vrhu Kopaonika.

Kako je poreklo novca kojim je plaćena izgradnja objekta nepoznata, Uprava je podatke do kojih je došla prosledila Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu.

U zvaničnoj dokumentaciji, koja je kako se navodi prosleđena tužilaštvu, Uprava za sprečavanje pranja novca konstatuje da je analizirala promet po računima Snežane Mitković u periodu od 2015. pa do sredine 2018. godine i da tokom kontrolisanog perioda nisu uočena novčana sredstva kojima bi mogla biti finansirana izgradnja objekta na Kopaoniku.

Mitković ili Matković?

Snežana Mitković iz Smedereva se zvanično u dokumentima vodi kao investitor nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu. Ona je uspela u rekordnom roku da dobije saglasnost svih nadležnih institucija za postavljanje ski bifea od 150 kvadrata na vrhu Kopaonika. Umesto montažnog objekta izgrađen je armirano-betonski od preko 1.000 kvadrata, a da je u tome niko nije sprečio.

Kako je Insajder otkrio u emisiji "Vrh bezakonja" u različitim molbama za saglasnost investitorka nelegalnog objekta se potpisivala i kao Matković i kao Mitković. Nadležne institucije ni na to nisu reagovale sve dok Ministarstvo građevinarstva, prema istrazivanju Insajdera, nije znalo kome uopšte da uruči rešenje o rušenju. Snežani Mitković ili Snežani Matković. Adresa je bila ista.

Investitorka iz Smedereva do danas je ostala nepoznata javnosti. Višemesečni pokušaji Insajdera da do nje dođe bili su bezuspešni. Nismo je našli ni na adresi koju je navela u zvaničnoj dokumentaciji.

 

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.